Berlinben 5 évre befagyasztanák az albérletárakat

Európa több városához hasonlóan Berlinben is egyre nagyobb gond a lakhatási krízis, melynek egyik oka kereslet és a kínálat egyensúlyhiánya, az albérletárak elszabadulása. A német fővárosban 10 év alatt duplájára nőtt a lakbér, amire helyi politikusok egy csoportja radikális ötlettel válaszolna: 5 évre befagyasztanák az albérletárakat.

Az Immowelt felmérése szerint a 2008-as 5.60 euróról 2018-ra 11.40 euróra nőtt az egy négyzetméterre vetített átlagos havi bérleti díj Berlinben. Ez 103%-os növekedés – ekkora sehol máshol nem tapasztalható. Bár a bérleti díjak kerületenként eltérőek, a 2017-es statisztikák szerint egy egyszobás lakásért a jobb kerületekben havi 1.000 eurót is elkérhetnek. A válság már nem csak a fiatalokat és a szegényeket érinti, hanem a középosztály egyre nagyobb részének is gondot jelent, hogy megfizethető és kielégítő lakhatást találjon.

A szociáldemokraták javaslatára a helyzetet azzal oldanák meg, hogy 5 évre befagyasztanák az árakat. Erről Julian Zado beszélt a BBC-nek az SPD képviseletében. A politikus szerint 6-7 eurós négyzetméterenkénti árra kellene maximalizálni a lakbért a következő öt évre, addigra ugyanis már felépülnek a megnövekedett keresletet kiszolgáló új lakóépületek, amelyek aztán stabilizálhatják a piacot és az árakat is.

Az elmúlt évtizedben százezrekkel nőtt a Berlin lakossága: 2008-ban még 3.4 millióan voltak, most pedig 3.7 millió körüli a populáció. A hivatalos becslések szerint 2025-re akár 4 milliós is lehet a német főváros. A berliniek 85 százalékának nincs saját lakása, albérletekben lakik a túlnyomó többség. “Minden évben több tízezer ember költözik Berlinbe, mivel ez nagyon vonzó város. Ennek eredményeként a probléma tovább csúcsosodik. Az emberek ugyanis gyorsabb ütemben érkeznek, mint ahogy az új apartmanok megépülnének” – mondta Zado a BBC Capitalnak.

Németországban 2015-ben már törvénybe iktatták, hogy a lakástulajdonosok mennyivel emelhetik a lakbért, ezt azonban sokan nem tartják be, a bérlők pedig nem akarnak jogi lépéseket tenni, mert már így is rendkívül nehéz albérletet találni. Egy kiadó lakásra több százan is jelentkeznek. A lakbérstop segíthet áthidalni a következő éveket, a javaslat kritikusai szerint azonban vissza is üthet, hiszen lelassíthatja a beruházások ütemét, az ingatlanfejlesztők akár 50.000-rel kevesebb lakást is építhetnek miatta. Ezek azonban még csak találgatások, hiszen a javaslat kidolgozás előtt áll és egyelőre nem tudni, hogy ha egyszer életbe is lép, milyen hatása lesz a gyakorlatban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez