Megérkeztem, szerelmem – ők is meghaltak a kairói tűzben

Kopt és muszlim, orvos és mentős. Szerdán reggel ért véget az életük, csaknem 20 másik egyiptomiéval együtt. A kairói Ramszesz pályaudvaron történt tragédia összeégett áldozatai közül még nem sikerült mindenkit azonosítani.

Nekirohant a vonat az ütközőbaknak, a mozdony felrobbant, a lángok tíz méter magasra csaptak. A helyszínen 20-an haltak meg, ketten a kórházban követték őket. A sérültek száma 41 volt, a tűzoltók és a mentők mellett mások is próbáltak segíteni nekik. 

Az áldozatok egy részének kiléte még mindig ismeretlen. DNS-vizsgálat hivatott kideríteni, hogy egy-egy elszenesedett holttest kié. Az Egyptian Streets néhány, már azonosított áldozat portréjával emlékezik a tragédiára.

Az egyikük egy asszuáni fogorvos, Dr. Bisoj Fathi Kamel. Az orvosi kamara konferenciájára érkezett Kairóba, szerdán reggel 9-kor még beszélt vele a menyasszonya. Megérkeztem, szerelmem – ezek voltak az utolsó szavai. A pár négy hónappal ezelőtt ünnepelte az eljegyzését, az év végére tűzték ki az esküvőt.

2019_2_28_20_8_40_855.v1

“Amikor meghallottuk a baleset hírét, hívogatni kezdtük, de a telefonja ki volt kapcsolva. Aztán amint láttuk a helyszínen készült videókat, azonnal felismertük. Őt ütötte el elsőként a vonat. Elkezdtük keresni, jó néhány óra várakozás és kutatás után aztán felhívtak bennünket az egyik kórházból és közölték, hogy Bisoj holtteste náluk van a hűtőben.”

Screen-Shot-2019-03-01-at-3.10.05-PM.v1

Nadia Szabur és Wisszam Szanafi az alexandriai Rotary Klub tagjaként kísérték el három kollégájukat Dél-Egyiptomba, hogy részt vegyenek egy szegénységben élő falu fejlesztését szolgáló projektben és egy kórház átadásán. A kórházban ingyen gyógyítanak nőket és gyerekeket. Már hazafelé tartottak és a csatlakozásra vártak Kairóban, amikor a szerencsétlenség történt.

2019_3_1_0_20_25_337.v1

Khaled Mohamed Abdel Monem Ibrahim mentős volt. Látott már robbanást és tűzesetet nem egyszer, de most nem ő mentett, hanem őt mentették. Éppen hazafelé tartott az ügyeletből, amikor a baleset történt. Testének 85 százaléka megégett, a 38 éves férfi másnap halt meg a kórházban. Két gyermeket hagyott maga után.

901895_0

Mahmúd Fawzi kilétét csak a DNS-vizsgálat tudta megállapítani. Amíg az eredmény készült, addig reménykedett a család lent, Asszuánban. A fotója alapján a közösségi média segítségével remélték megtalálni. A fiatal férfi munkaügyben érkezett Kairóba, de hiába hívogatta a családja, a telefonja nem válaszolt.

Nyitó fotó: Ramszesz pályaudvar, Kairó – Wikipedia

Portrék: Egyptian Streets

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez