Pénzmosó Trojka: Putyin környezete és Károly herceg alapítványa is érintett

8,9 milliárd dollárt mosott tisztára a Trojka Dialog nevű orosz pénzintézet – állítja egy korrupció ellen küzdő nemzetközi szervezet, melynek a központja Szarajevóban van.

A londoni Guardian részletesen beszámol a kínos pénzmosási ügyről – több más európai laphoz hasonlóan. Az orosz magánbank a moszkvai elit pénzét mosta tisztára 2006 és 2013 között. Akkor lebukott az a litván bank, mely fedő pénzintézetként működött. 238 ezer ügyfelük volt akkor. A főnök, egy bizonyos Ruben Vardanjan nem a saját nevét írta a kényes átutalások engedélyezésére, hanem a helyetteséét. Armen Usztyan viszont esküdözik: halvány fogalma sem volt semmiről.

A Putyinhoz közelálló Trojka Dialog szívesen állt az elnök barátainak rendelkezésére. Putyin kedvenc csellistája 70 millió dollárt mosott így tisztára. Szergej Roldugin neve mellett van a legnagyobb összeg, de mások sem panaszkodhattak: Vlagyimir Artjakov, egy Putyinhoz közelálló kétes hírű üzletember ily módon vásárolt meg több értékes ingatlant a Costa Bravan. Mindez azonban eltörpül a Danske Bank 200 milliárd eurós pénzmosási botránya mellett.

Az orosz elit előszeretettel mossa pénzét a Baltikumban. Az egykor a Szovjetunióhoz tartozó három kis állam immár az EU tagja, de mind a háromban jelentős orosz közösség él. Lettországban a Nemzeti Bank ex-elnökét gyanúsítják azzal, hogy engedélyezte az oroszok nagy összegű pénzmosását. Észtországban Dánia legtekintélyesebb bankja, a Danske Bank bukott le. 200 milliárd eurós pénzmosási botránya rekord a szakmában. Most pedig itt a Trojka Dialog, melynek fedőcége egy litván bank volt.

Az Ukio Bankas a maga 8,9 milliárd dolláros ügyével eltörpül az észtországi pénzmosás mellett. Ráadásul az is kiderült: nemcsak a moszkvai, hanem a londoni elit is igénybe vette a Trojka Dialog szíves szolgálatait. A Prince’s Charities Foundation szintén érintett a kellemetlen ügyben. Ki az a Prince? Nem más, mint Károly walesi herceg. Akinek a szóvivője sietett tisztázni: a brit trón örökösének semmi köze sincsen az alapítvány pénzügyeihez.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez