Jó hírt hozott Santa – szárnyal a tőzsde

18 ezer pont felett a Dow Jones index – ilyen még nem volt! A new york-i tőzsde legfontosabb mutatója azért állított be rekordot, mert a gazdasági növekedésről kiadott legújabb statisztika 5%-ra ugrott a korábban jósolt 3,9% helyett.

18036 ponton zárt a Dow Jones index, mely egyetlen napon 0,4%- al emelkedett. Mindez a harmadik negyedév kedvező növekedésén túl azzal is magyarázható, hogy a Fed elnök asszonya jelezte: nem lesz kamatemelés jövő április előtt. Ha ugyanis emelkedik az államkötvények kamata, akkor az óvatosabb befektetők esetleg kiveszik a pénzük egy részét a kockázatosabb részvény piacból, és helyette inkább államkötvényt vásárolnak. Jelenleg olyan alacsonyak az államkötvények kamatai a fejlett államok többségében, hogy még reálkamat sincs vagyis az inflációt sem érik el. Svájcban egyenesen negatív a kamat!
Az amerikai gazdaság dinamikus növekedése azt mutatja, hogy a világ első számú gazdasági nagyhatalma túljutott a pénzügyi válság korszakán. Pedig sokan tartottak attól, hogyha a központi bank, a Federal Reserve Board fokozatosan megszünteti a quantitative easinget vagyis nem árasztja el pénzzel a piacot, akkor beüt a recesszió, de ez nem következett be. A munkanélküliség adatai is kedvezőek az USA-ban, amely így megerősítheti a vezető szerepét a fejlett világban hiszen vetélytársai: az Európai Unió és Japán sokkal gyengébb gazdasági eredményeket tudnak csak felmutatni Amerikához képest.

Dotó: Getty images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez