Jógával az infarktus ellen

A rendszeres jóga csökkenti a magas vérnyomást és a vér koleszterin tartalmát, így hozzájárulhat ahhoz, hogy elkerüljük az infarktust vagy más súlyosabb szív betegséget- állapították meg az Erasmus egyetem kutatói Rotterdamban.

Indiában már évezredek óta gyakorolják- maga Narendra Modi miniszterelnök is mindennap legalább fél órát fordít erre. Egy minisztérium is létrejött Indiában, mely összehangolja a különböző jóga iskolák működését. De a fejlett világban az orvosok nemigen vesznek tudomást a jógáról, nem szerepel az ajánlott testmozgások között, mert nincs kimutatható hatása. Most viszont 3700 embert vizsgáltak meg a kutatók Hollandiában, és azt találták: aki rendszeresen jógázik annak a szív működése jobb.

 

Maguk a kutatók is bevallják, hogy kissé tanácstalanok  a hatásmechanizmust illetően Azt tartják valószínűnek, hogy az, aki rendszeresen jógázik, az nyugodtabban él és jobban kezeli a stressz helyzeteket. Ez magyarázhatja azt, hogy a jóga és a szívbetegségek között kimutatható korreláció, vagyis az, aki rendszeresen jógázik, az jobb eséllyel kerüli el a szívinfarktust mint azok, akik nem bíznak az ősi indiai gyakorlatokban vagy egyszerűen csak sajnálják rá az időt. Persze a jóga nemcsak gyakorlatokat jelent hanem egész életfilozófiát is. Sokan például a jóga hívei közül vegetáriánusok, és ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy a szívbetegségek kevésbé fenyegetik őket.

 

Fotó: Getty images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez