Dollármilliárdok jótékonyságra

India második leggazdagabb embere újabb 530 milliárd rúpiát, vagyis több mint 7,5 milliárd dollárt helyezett el a róla elnevezett jótékonysági alapba.

A 73 éves Azim Premji India legnagyobb informatikai vállalkozója. Cége, a Wipro a világon több mint 160 ezer embert alkalmaz. A Wipro kezdetben növényolajat finomító kis családi vállalkozás volt, melyet Azim Premji fejlesztett fel korszerű informatikai céggé.

India második leggazdagabb embere, akinek a vagyonát a Forbes 18 milliárd dollárra becsüli, az első között csatlakozott ahhoz az amerikai kezdeményezéshez, mely a dollármilliárdosokat arra biztatta, hogy pénzük nagy részét fordítsák jótékony célra. Warren Buffett, valamint a Melinda és Bill Gates házaspár volt az úttörő: dollármilliárdokat költöttek jótékony célra. Afrikában például úgy sikerült megállítani az AIDS terjedését, hogy a Melinda és Bill Gates alapítvány több mint egymilliárd dollárt fordított erre.

Azim Premji elsősorban az oktatást támogatja. Bangalore-ban, India informatikai fővárosában nagy egyetemet épít, mely informatikai szakértők ezreit képezheti majd az 1,3 milliárd lakosú hatalmas ország számára. India szeretne az USA-hoz és Kínához mérhető informatikai nagyhatalommá válni a közeli jövőben.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez