Kína jobban teljesít

Több mint 300 milliárd dollárral magasabb volt Kína GDP-je tavaly mint ahogy azt eredetileg számolták- közölte a statisztikai hivatal Pekingben. A korrekció azt jelenti, hogy Malajzia teljes GDP-jével volt magasabb Kína gazdasági teljesítménye tavaly!- hangsúlyozza a Bloomberg gazdasági hírügynökség. Magyarország GDP-jének ez körülbelül a duplája/.

Az IMF korábban már megállapította: ha vásárló erő paritáson számoljuk a GDP-t, akkor Kína már megelőzte Amerikát! Most ez a korrekció azt jelenti, hogy ha hagyományos módon számolják a GDP-t akkoris sokkal jobb Kína teljesítménye mint ahogy korábban gondolták. Miért ez a korrekció? A pekingi statisztikai hivatal azzal indokolta, hogy a szolgáltatási szektor elszámolás nem volt eddig korszerű, ezért a változás. Amerikában a GDP növekedés jelentős része a pénzügyi szolgáltatások bővülésének a következménye. Kínában mindinkább ugyanez a helyzet. Az Alibaba nevű kínai internetes kereskedő cég részvény kibocsátása a newyorki tőzsde legnagyobb sikere volt az idén! A Bloomberg azzal számol, hogy a GDP még 3-5%-al növekedhet, ha a pénzügyi szolgáltatás elszámolása új módszerrel történik Kínában.
Miért kedvezőek Kínának ezek az új adatok? Mert mindent a GDP-hez viszonyítanak: az adósságot, a hiányt vagy többletet! Így Peking megítélése kedvezőbb lehet a nemzetközi piacokon. De vajon mennyire megbizhatóak a kínai statisztikák? Sok kétség van ekörül. Egy kérdésre válaszolva maga Li Kocsiang miniszterelnök is elismerte: a statisztika is lehet téves hiszen azt is emberek készítik! Kína második számú vezetője finoman arra utalt, hogy az alsóbb szintű vezetők igyekeznek kedvező számokat küldeni Pekingbe, ahol az összesítés folyik. Minthogy az alsóbb szintű vezetők megítélése jelentős részben a statisztikáktól függ, így nem csoda, ha azok kicsit kedvezőbb képet mutatnak a valóságosnál. De az Alibaba newyorki sikere mutatja: Kína eredményeit mindenütt elismerik, és Amerika egyre inkább mint vetélytársra tekint a Mennyei Birodalomra, amely hamarosan megelőzheti őt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez