Új konszenzus Kína és az USA között

Ezt jelentette be Washingtonban Liu Ho miniszterelnök-helyettes, aki a kilencedik amerikai-kínai tárgyalási fordulóban vezette a pekingi delegációt. Trump elnök közölte: egy hónapon belül csúcstalálkozót tarthatnak Hszi Csin-ping elnökkel, de csakis akkor, ha kész az egyezmény.

A gyümölcs beérett. Így értékelte a tárgyalásokat a pekingi Global Times. A legfelső vezetés véleményét tükröző lap óvatosan hozzátette: azt még nem lehet tudni, hogy az érett gyümölcs mikor esik le a fáról! A tízes a tökéletes szám – ismételgetik Pekingben, arra utalva, hogy még egy tárgyalási fordulóra szükség van ahhoz, hogy megszülessen a várva várt megállapodás.

A tárgyalások titkosak és valószínűleg az egyezmény érdemi része is az lesz. Pekingben egyértelművé tették: Hszi Csin-ping elnök csakis akkor fogadja el Trump meghívását floridai birtokára, ha már megszületett a megállapodás. Vagyis szeretnék elkerülni a meglepetéseket az utolsó pillanatban.

Legutóbb ugyanis ez történt Buenos Airesben. A két államfő ünnepélyesen bejelentette: fegyverszünetet kötöttek a kereskedelmi  háborúban. Majd jött hír: amerikai kérésre Kanadában letartóztatták a Huawei alelnökét, aki nem más, mint az alapító atya lánya! A kínaiak vérig sértődtek, hiszen a Huawei szinte nemzeti szimbólumnak számít azóta, hogy elsőként a világon létrehozta az ötödik generációs mobilrendszert. Peking reklamációjára Trump fülig érő szájjal azt válaszolta: ha lesz megállapodás az USA és Kína között, akkor ő is közbelép a Huawei alelnök-asszony érdekében.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez