A 29 éves nő, aki 3 évig azon dolgozott, hogy láthassunk egy fekete lyukat

A fiatal tudósnak oroszlánrésze volt abban a munkában, mely szemmel látható bizonyítékkal szolgált a fekete lyukak létezéséről.

Kevesen mondhatják el magukról, hogy 29 éves létükre beírták magukat a történelemkönyvekbe, egy amerikai nőnek viszont sikerült ezt elérnie, méghozzá az űrkutatás területén. Katie Bouman oroszlánrészt vállalt annak az algoritmusnak a kifejlesztésében, melynek segítségével először az emberiség történetében létrehoztak egy képet egy valódi fekete lyukról.

000mit3

A szerdán nyilvánosságra hozott felvétel óta mindenki a fiatal tudósra kíváncsi, hiszen a hírt ő maga hozta nyilvánsságra egy közösségi média posztban. Az algoritmussal 3 éve kezdett el foglalkozni, amikor végzős volt a Massachusetts Institute of Technology-n (MIT). Aztán a projekt vezetője lett,  200 tudóssal dolgozott, az Event Horizon Teleszkóp (EHT) felvételeiből az algoritmus segítségével megalkották a felvételt. A munkához 8 összekapcsolt teleszkópot használtak, melyek a Föld különböző pontjain voltak. A teleszkópok által rögzített adatokat több száz merevlemezen tárolták, majd Bostonban és Bonnban dolgozták fel az űrkutatók, fizikusok, matematikusok és mérnökök.

000mit1

A dicsőség most főként a csillagászatért rajongó fiatal tudóst éri, ő azonban nem feledkezett meg munkatársai kemény munkájáról: “Egyikünk sem tudta volna ezt egyedül megcsinálni. Azért jött össze, mert rengeteg különböző hátterű ember dolgozott a projekten” – mondta a nő a CNN-nek.

000mit2

A szabad szemmel láthatatlan fekete lyuk a Szűz csillagképben lévő Messier 87-es óriásgalaxis közepén van, 55 millió fényévnyire Földtől. Tömege 6,5 milliárdszor akkora, mint a Napé, a Földénél pedig 3 milliószor nagyobb – írja a CNN.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez