Több mint hatvan évvel halála után tüntették ki a lengyel konzult

Zsidók ezreinek az életét mentette meg Konstanty Rokicki konzul, aki Bernben dolgozott Lengyelország nagykövetségén a holokauszt idején. A nagykövet tudtával paraguayi útlevelek ezreit hamisította olyan zsidók számára, akik a nácik által megszállt terülteken éltek.

Számukra életmentő volt a paraguayi útlevél, mert a nácik nem ismerték fel a hamisítást. Így a zsidók külföldi állampolgárnak minősültek, és nem szállították őket haláltáborokba.

Konstanty_Rokicki_1

Miután a második világháború rendszerváltozást hozott Lengyelországban is, a bátor diplomata akciójával senki sem foglalkozott. 1958-ban anélkül halt meg, hogy a legcsekélyebb elismerést is kapta volna életmentő akciójáért. Diplomáciatörténészek csak most kötötték össze a berni konzul nevét a paraguayi útlevelek hamisításával. Tavaly már Svájcban ünnepélyesen megemlékeztek a bátor konzulról. Az ünnepségen Duda lengyel köztársasági elnök is részt vett. Izraelben most ismerte el Konstanty Rokicki konzul életmentő akcióját a Jad Vasem intézet – számolt be róla a Haaretz című baloldali lap internetes portálja.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez