Elfogtak két férfit, akiket a fiatal újságírónő megölésével gyanúsítanak Észak-Írországban

Észak-Írországban sokan tartanak attól, hogy az újságírónő halála után elszabadulnak az indulatok.

A 29 éves Lyra McKee egy rendőrség elleni támadássorozatról tudósított Londonderryben, amikor lelőtték. A kórházban az oknyomozó újságíró belehalt sérüléseibe. A rendőrség azonnal terrorista akciónak minősítette a gyilkosságot. Most elfogtak két fiatal fiút, akik alaposan gyanúsíthatóak azzal, hogy ők lövöldöztek az éjszakában Londonderryben.

A két fiú az IRA szakadár csoportjához tartozik, akik nem fogadják el azt az egyezményt, melyet a katolikus forradalmár szervezet a brit hatóságokkal kötött Észak-Írországban. A Brexit miatt újra kiéleződött a helyzet Észak-Írországban, ahol a katolikusok egy része egységes Írországot szeretne, míg a protestánsok ragaszkodnak ahhoz, hogy Észak-Írország Nagy-Britannia része maradjon. Ha Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból, akkor Írország és Észak-Írország határa egyben az Európai Unió határa is lenne. Ez számtalan problémához vezetne a zöld szigeten.

Lyra McKee erről a drámáról tudósított, amikor lelőtték. Észak-Írországban sokan tartanak attól, hogy az újságírónő halála után elszabadulnak az indulatok. Újrakezdődhetnek azok a háborúskodások, melyek során a katolikus és protestáns fegyveres milíciák a nyílt utcán lövöldöztek egymásra, illetve az IRA szabályos háborút folytatott a brit kormánnyal szemben. Az IRA megpróbálta meggyilkolni Thatcher miniszterelnököt és felrobbantották India utolsó alkirályának hajóját. Károly walesi herceg keresztapja is az IRA terror áldozata lett sok más ártatlan civillel együtt Nagy-Britanniában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez