Kormányválság Itáliában

A miniszterelnöknek le kell váltania a korrupcióval gyanúsított államtitkárt! – hangoztatta Luigi di Maio miniszterelnök-helyettes, aki Olaszország leghíresebb lapjának, a Corriere della Serának adott interjút.

Néha az az érzésem, hogy az országnak két kormánya és három miniszterelnöke van – fejtegette Luigi di Maio, aki a baloldali populista Öt csillag párt vezére. Aki viszont visszaszorulóban van a feltörekvő Matteo Salvinivel szemben, aki a szélsőjobboldali Liga színeiben nemcsak miniszterelnök-helyettes, de betölti a nagyon fontos belügyminiszteri tárcát is. Ebben a minőségében a migránsok elleni minden akcióban benne lehet a keze és ezzel akarja megnyerni az európai választásokat májusban. Az ő embere Armando Siri államtitkár, aki ellen hivatalos vizsgálat indult a múlt héten megvesztegetés miatt. A gyanú szerint pénzeket fogadott el olyan cégektől, melyek a megújuló energia fejlesztésében számíthattak a kormány, illetve az Európai Unió támogatására. Mit mond erről Matteo Salvini?

Zen üzemmódban a különben igen aktív belügyminiszter 

Erről ír a Corriere della Sera, mely szerint kenyértörésre is sor kerülhet. Bízik még Matteo Salviniben? – kérdezte a tudósító Giorgio di Maio miniszterelnök-helyettest. Benne igen, de a körülötte levők egy részében nem! – hangzott a talányos válasz.

A Liga egy része a hagyományos fasiszta mozgalmak irányában tájékozódik, miközben az Öt csillag az antifasizmust tűzi a zászlajára. A Lazio közismerten fasisztabarát szurkolói Milánóban azt a feliratot tették ki, hogy Tisztelet Benito Mussolininek! Előtte fasiszta köszöntést mutattak be.

Mindezt annak a térnek a közelében, ahol közszemlére tették a Duce és szeretője holttestét 1945-ben. Olaszországban igen elevenek még a fasiszta és antifasiszta hagyományok. Ebben a helyzetben nem csoda, ha Matteo Salvini zen üzemmódban üzemel. Ő ugyanis szélsőjobboldali pártszövetség élén akarja létrehozni az Európai Parlament egyik legerősebb frakcióját. A pártszövetségbe belépett már Marine Le Pen asszony is, aki jelenleg Prágában kampányol. Németországban az Alternative für Deutschland az európai szélsőjobb reménye. A párt frakcióvezetője a Notre Dame leégését keresztényellenes akciónak nevezte.

A szélsőjobboldali pártszövetséget a migránsellenesség köti össze. Csakhogy a Corriere della Sera szerint az olaszok többsége nem ezt tartja a fő problémának, hanem a tehetsége fiatalok tömeges kivándorlását. Az olaszok kétharmada szerint ez a fő gond. Tisztában van ezzel a kormány is, mely keresi a kitörési pontot. Itália gazdasága az elmúlt tíz évben stagnált, ezért az európai nagyhatalmak közül elsőként csatlakozott a Nagy Selyemút programhoz. Giuseppe Conte miniszterelnök is épp Kínában van – sok más európai vezetőhöz hasonlóan. Csakhogy onnan előbb-utóbb hazajön, és Rómában döntenie kell: kirúgja-e a korrupcióval gyanúsított államtitkárt? Egyik helyettese ezt követeli, de a másik elutasítja! Nem csoda, ha az AFP hírügynökség úgy értékeli a római kormányválságot, hogy az európai választások után szakadhat a populista koalíció, amelynek a szája nagy, de az eredményei csekélyek. Pedig az olaszok többségét ez érdekli igazán – írja a Corriere della Sera.

Fotó: középen Luigi di Maio / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez