Bagdadi fenyeget – fokozott éberség Franciaországban

A húsvéti merényletsorozat bosszú volt a szíriai Baghuzért, hasonló akciókra kell felkészülni Európában is! – mondta hétfőn közzétett videóján Abu Bakr al-Bagdadi. Az Iszlám Állam vezére hivatkozott egy francia testvérpárra, akik részt vettek a párizsi iszlamista merényletekben, majd az Iszlám Állam területére menekültek.

Mindketten Baghuz városában veszítették életüket – mondta Abu Bakr al-Bagdadi. Baghuz volt az Iszlám Állam utolsó bástyája, mely márciusban elesett. Ezért bosszút állunk- hangoztatta az iszlamista vezér, aki kilenc éve áll a szervezet élén. Még mindig él, pedig az amerikaiak 25 millió dolláros vérdíjat tűztek ki a fejére.

Abu Bakr al-Bagdadi öt éve nem szerepelt videón. Akkor Moszulban egy mecsetben bejelentette az Iszlám Állam megalakulását. Hangfelvételt tavaly produkált az Iszlám Állam a vezér hangjával. A francia titkosszolgálat most alaposan elemzi a hétfői videót, mert korábban a vezér fenyegetését követően két héten belül akcióba lendültek a dzsihádharcosok.

Készültségünk továbbra is fennáll – hangsúlyozta Florence Parly hadügyminiszter asszony. A DGSE – külföldi hírszerző szolgálat – Franciaországban a hadügyminisztériumhoz tartozik. A 2005-ös párizsi merényletsorozat tanulságait a szolgálatok levonták: maximális erőfeszítéseket tesznek a hasonló terrorakciók elkerülésére. Akkor Párizsban egyszerre nyolc helyszínen támadtak az iszlamista terroristák. Ez igen alapos szervező munkát igényel. Srí Lankán a hadsereg egykori parancsnoka elmondta: a húsvéti merényletsorozat legkevesebb 7-8 éves előkészületet igényelt! A terrorelhárítás Srí Lankán nem volt eléggé éber: nem vette észre az Iszlám Állam alvósejtjeit. A francia titkosszolgálat nem akar hasonló hibát elkövetni: ezért miközben alaposan elemzik Abu Bakr-al Bagdadi videóját, igyekeznek minden szükséges preventív lépést megtenni egy iszlamista merényletsorozat megakadályozására Franciaországban.

Fotó: Reuters

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez