Pápai rendelet a pedofil papok ellen

Vos estis lux mundi! Ti vagytok a világ fényessége! – ezt a címet viseli Ferenc pápa rendelete, mely kötelezővé teszi a papok számára, hogy jelentsék, ha társaiknál pedofil bűnöket tapasztalnak.

Ez a kötelezettség természetesen a püspökökre is vonatkozik, akik közül eddig sokan védelmezték a pedofil papokat. Nem jelentették a kínos eseteket a rendőrségen, egyszerűen csak áthelyezték a pedofil papokat egy másik plébániára vagy egyházi intézménybe.

Az utóbbi időben több bírói ítélet is született a római katolikus egyház vezetői ellen pedofil bűncselekmények miatt. A Vatikán harmadik számú emberét, Pell bíborost szülőhazájában, Ausztráliában ítélték börtönbüntetésre évtizedekkel korábbi pedofil bűncselekmények miatt. Nemrég Franciaországban felfüggesztett börtönbüntetést kapott Barbarin bíboros-érsek, aki nem jelezte pedofil papok bűncselekményeit a hatóságoknak. Chilében az egész püspöki kar lemondott, mert évekig védelmezték azt a tekintélyes papot, aki pedofil bűnöket követett el. Ferenc pápa utasítására kizártak a papok közül egy korábban igen tekintélyes 88 éves bíborost az Egyesült Államokban, ahol korábban csak azért nem ítélték el pedofil bűncselekmények miatt, mert azok elévültek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez