75 éve mutatták be az Elfújta a Szél című filmet

1939. decemberében került a Los Angeles-i mozikba az Elfújta a szél című klasszikus. Bár New Yorkban kilenc nappal, Atlantában pedig két héttel korábban tartották a premiert, a hollywoodi vetítést tartják a hivatalosnak. A tény, hogy a filmnek sikerült eljutnia idáig és több millió néző szemébe könnyet csalni szirupos történetvezetésével pedig igazán meglepő, ha megnézzük milyen nehézségek kísérték az elkészítését.

Összesen 125 nap forgatás, 37 hónapnyi előkészület, 150 ezer méter film és 4,25 millió dollár (akkoriban ez  óriási költségvetés volt, átlagosan egy millióból jöttek ki az akkori filmek) volt szükséges az alkotás elkészítéséhez.
Azonban a szokatlanul hosszú előkészület és forgatás vagy a méregdrága kivitelezés volt a készítők legkisebb problémája. Már a forgatókönyvírásnál komoly nehézségekkel kellett szembenézniük, amikor az első író több hónap munka után otthagyta a produkciót. Ezután több kézen is átment, mire végre eljutott Ben Hecht-hez, akinek viszont nem volt már ideje rendesen átolvasni a film alapjául szolgáló könyvet, így David Selznick producer és Victor Fleming rendező egy éjszaka alatt eljátszották neki a történetet.
Fleming nem maradt a film elkészültéig, ugyanis a stábon belüli ellentétek miatt otthagyta az egészet. Nem ez volt ez egyetlen személyi konfliktus, óriási problémák voltak a producer és az első rendező között és még számtalan egyéb baj nehezítette a munkát.
Végül a film bemutatásánál többször előfordult, hogy a produkcióban részt vevő fekete munkatársakat nem engedték be a moziba, a rasszista megnyilvánulások miatt természetesen sokan felháborodtak, ami végül kaotikus körülményeket eredményezett.Mindennek ellenére óriási siker volt a film  amely a maga műfajában máig meghatározó,, még így, 75 évvel a bemutatása után is.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez