Kínai-orosz csúcstalálkozó lesz Szentpéterváron

Pekingben bejelentették: Hszi Csin-ping elnök Vlagyimir Putyin szülővárosában találkozik az orosz elnökkel a szentpétervári gazdasági fórumon. A június elején megrendezésre kerülő tanácskozáson meg akarják erősíteni a gazdasági és a katonai együttműködést.

Egyben figyelmeztetni kívánják az Egyesült Államokat: nem veheti semmibe Kína és Oroszország érdekeit! Trump jelenleg kereskedelmi háborút folytat Kína ellen. Oroszországot pedig a nyugati világ számtalan gazdasági szankcióval sújtja.

Oroszország kereskedelmi kapcsolataiban Kína az első helyen áll, de a kínaiak szempontjából nézve az oroszok távolról sem ilyen fontos szereplők. Mindössze a kilencedik helyen állnak, még Mongólia is megelőzi őket.

Katonai szempontból viszont nagyon is fontos az együttműködés Peking és Moszkva között. Az első kínai repülőgéphordozó hajót egy dokkban rozsdásodó szovjet hadihajó átépítésével alakították ki. Azóta Kína már több anyahajót is vízre bocsátott, de ezek is az orosz modellt követik.

Putyin elnök áprilisban járt Pekingben, amikor részt vett a Nagy Selyemút-konferencián. Hszi Csin-ping elnök ezt a látogatást viszonozza. A két állam kapcsolatain túl megvitatják az Amerikához fűződő viszonyt éppúgy, mint a koreai kérdést és a közel-keleti helyzetet. Oroszország és Kína értékelése a nemzetközi helyzetről elég közel áll egymáshoz és kontrasztot mutat Trump elnök diplomáciájával. A három elnök a G20 csúcstalálkozón cserélhet egymással eszmét Oszaka városában, Japánban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez