Kamikaze drónt fejlesztett ki Irán

A hivatalos iráni hírügynökségek egyszerűen csak “mobil bombának” nevezték azt a drónt, amelyet a december 25-én kezdődött, legnagyobb iráni hadgyakorlaton tesztelt le a Forradalmi Gárda. Teherán szerint az eszköz képes önmaga bemérni a célpontot,az operátorok irányítják és korrigálják az útvonalát. A helyi média szerint ez a drón megegyezik a Jaszír nevűvel, amit szeptember teszteltek a perzsa országban.

A drónt könnyű kamerákkal szerelték fel, és nyolc órán át képes a levegőben maradni. Hatótávolsága 200 kilométer és majdnem 5000 méter magasra tud felrepülni. Eredetileg felderítő drón lett volna, amely nem képes rakéták és bombák cipelésére, de iráni hadmérnökök átállították, hogy robbanószert vigyen magával és önmagát “feláldozva” semmisítse meg a célpontot. Kitűnő fegyver lehet a tankhajók, olajfúrótornyok, vezetékek és civil járművek ellen.

Azonban hadihajók ellen már sokkal nehezebb lehetne bevetni, mert azok érzékelőrendszere azonnal kiszúrná az öngyilkost drónt és megsemmisítenék azt. Ezzel együtt a katonai szakértők rámutattak arra, hogy inkább pszichológiai, mintsem konkrét harci előnyei lennének ennek a fegyvernek. A hatékonyságát ugyanis csökkenti, hogy nem képes elég robbanószert szállítani, ráadásul a teher le is lassítja.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez