Rossz adatok szülte rosszkedv Malawiban

A Malawinak hátat fordító támogatók a kifosztott kormányzati pénztárcát látják csak, ezért a 2015-ös előrejelzések alapvetően borúlátóak: eladósodó büdzsére és felpörgő inflációra tippelnek a szakemberek.

Továbbra is szembe kell néznie Malawinak a pénzügyi kihívásokkal, főleg ha hiányozni fog az adományozók bizalma 2015-ben is. A 2014-es évet – egy korrupciós botrányra visszavezethetően – 30 millió dolláros hiánnyal „nyugtázhatja” a kormány.  A Malawi Műszaki Egyetemen közgazdaságot tanító Abel Mwanyungwe a Voice of America számára adott nyilatkozatában bizonyosra veszi a göröngyös pénzügyi utat 2015-ben is. A Cashgate botrány utáni időkben – tehát napjainkban is – a malawi valuta gyengülése a jellemző, a lakosság pedig reagált a fejleményekre: sztrájkok sorára került sor eddig is. A tiltakozók a különböző alkalmazotti körök tetemes béremelési igényeit fogalmazták meg.

Az egyetemi tanár 2015-re vonatkozó előrejelzésében szintén a támogatók bizalmának, ezáltal adományaik változatlan elmaradásának várható veszélyét illusztrálta, azzal kiegészítve, hogy a kormányzat hitelt lesz kénytelen felvenni, illetve számolni kell az infláció felgyorsulásával.  A kormányzat amúgy is a magánszektor felé komoly tartozásokat halmozott fel 2014 folyamán – közölte Newton Kambala, a kereskedelmi és iparkamara elnöke, aki ezt nagyon rossz 2015-ös előjelnek tekinti. Megszólalt Peter Mutharika, (képünkön) Malawi elnöke is, lényegében arra ígéretet téve, hogy a kormányzat minden erejével a Cashgate botrány felszámolására koncentrál az újévben is. Praktikusan: folyik a kivizsgálás és további szereplők kerülnek bíróság elé, az ellopott pénzt pedig visszaszerzik. Az államfő költségvetési reformokat, 5,5 százalékos gazdasági növekedést vállalt 2015-re. (Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez