Öt dolog, amit még mindig nem tehetnek meg a nők Szaúd-Arábiában

Lemondta tervezett koncertjét Nicki Minaj. A rapper a jövő héten lépett volna fel a sivatagi királyságban, de azt mondja: nem utazik, így kívánja támogatni a jogaikért küzdő nőket és az ottani LGBT közösséget. Döntéséhez hozzájárult persze, hogy emberi jogi szervezetek élénken bírálták, amiért először igent mondott a dzsiddai fellépésre.

Járhatnak már moziba, beülhetnek a focimeccsekre és vezethetnek autót. Nem is oly rég mindez még tökéletesen elképzelhetetlen volt a nők számára Szaúd-Arábiában – ha mégis megtették bármelyiket is, kemény büntetéssel néztek szembe.

De a fiatal koronaherceg, Mohamed bin Szalman modernizációs programja magával sodorta ezeket a tiltásokat. Korlátozás azonban van így is szép számmal. Még mindig nem nőknek való vidék Szaúd-Arábiába – idéz egy ottani lányt a BBC. Bankszámlát továbbra sem nyithatnak, legalábbis férfi gyám engedélye nélkül. Vagyis vezethetnek ugyan autót, de önállóan nem vehetnek. A gyámrendszer azt jelenti, hogy minden nőnek van egy férfi gyámja, aki a legfontosabb kérdésekben dönt helyette. Ez lehet akár az 5 éves kisöccse is. Útlevelet csak az ő beleegyezésével kaphat egy nő és a külföldre utazáshoz is hozzá kell járulnia a férfi gyámnak. Ugyanez a helyzet a házasságkötéssel és a válással is.

Ez eddig három dolog. Jöjjön a negyedik: fiú haverral kávézni szintén csak képzeletben lehet. A McDonalds-ban vagy a Starbucks-ban külön helyre ülnek a családok és a szingli férfiak. A szingli nők helye a családos részben van: ha ezt elvétik, őrizetbe vehetik őket. És végül egyáltalán nem öltözhetnek úgy, ahogy nekik tetszik. Fátylat ugyan nem kell viselniük, de a lábujjuktól a fejük búbjáig mindent el kell takarniuk az arc és a kézfej kivételével. A bikinit meg végképp elfelejthetik, lehet akár 45 fok.

Persze ha valaki külföldi és/vagy gazdag, sokkal könnyebb a dolga. De ha nem, akkor kegyetlenül számon kérik rajta a játékszabályokat. Bár ma már vezethetnek autót a nők, Szaúd-Arábia még mindig a férfiak földje. A hivatalos mutatók szerint 144 országból a 141., ami a nemek közti egyenjogúságot illeti.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez