Több mint száz Hutu lázadó adta fel magát a Kongói DK-ban

Egyre több ruandai lázadó adja fel magát a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti régiójában, miután az ENSZ és a kongói hadsereg ultimátumot intézett hozzájuk, amelynek határideje hamarosan lejár.

Egyetlen nap alatt 155 fegyveres lázadó adta meg magát a kongói hatóságoknak Észak és Dél-Kívuban – mondta Feller Lutaichirwa kormányzó-helyettes. A lázadók egytől-egyig a rettegett ruandai Hutu FDLR lázadó szervezet harcosai voltak. Ez a lázadó milícia több mint egy évtizede tartja  rettegésben a helyi lakosságot. Buleusában 83 civil ruhába öltözött milicista adta fel magát. Fegyvereiket pedig átadták a rendőrségnek. Burhinyiban 72 FDLR harcos tette le a fegyvert, akiket 168 nő és gyermek kísért el. A kongói hatóságok információi szerint további 17 lázadó készül még arra, hogy megadja magát Buleusában.

Az FDLR harcosok tömeges dezertálásának hátterében az áll, hogy az ENSZ és a kongói hadsereg pár hónapja ultimátumot adott nekik, amely szerint amnesztiában részesülnek azok a lázadók, akik 2014. január 2-ig önként feladják magukat. Különben az ENSZ békefenntartók és a kongói hadsereg hajtóvadászatot indít ellenük és az élve elfogott harcosokat bíróság elé állítják. A becslések szerint körülbelül 1500-2000 FDLR fegyveres garázdálkodik még szabadon Kívu tartományban.

Az FDLR az egyik legkegyetlenebb és legerősebb lázadó szervezet Kelet-Kongóban. A harcosaik többsége részt vett az 1994-es ruandai népirtásban. A tutsziknak végül komoly erőveszítések árán sikerült kiűzniük az FDLR-t Ruandából, de a szervezetet nem tudták felszámolni. Az FDLR azóta Kelet-Kongó dzsungeljeiben működik és folyamatosan hadban áll a kongói hatóságokkal, illetve a ruandai központi kormánnyal. Az FDLR tagjai számos háborús bűnt követtek el. Kelet-Kongóban gyerekkatonákat toboroztak  és rengeteg falut porig romboltak. Több ezer ártatlan embert lemészároltak és tömeges nemi erőszak bűncselekményeket is végrehajtottak. Az FDLR emellett irányítása alá vont számos  gazdag bányát is, hogy az itt kitermelt kincseket a feketepiacon értékesítse. Működésük és rendkívül kegyetlen fellépésük miatt jelentősen hozzájárultak a térség destabilizálásához, amivel hatalmas károkat okoztak a kongói kormánynak. Százezreket pedig otthonuk elhagyására kényszerítettek.

Fotó: GettyImages

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez