Az amerikai konzervatívok feladatai

A republikánusok nagy győzelmet arattak az idei félidei választásokon. Mind a demokratákkal szemben, mind pedig a helyzetüket esetleg veszélyeztető szélsőjobbal szemben sikeresen szerepeltek a szavazáson. Ám 2016 komolyabb, nehezebb év lesz a számukra is.

A Republikánus Párt vezetőinek komolyan oda kell figyelniük a párton belüli csatározásokra. Ezek a belső küzdelmek érinthetik mind a Fehér Házért folyó harcot, mind pedig a szenátusi és kormányzói helyekért zajló csatákat. Különösen fontos lesz az aktivisták száma, szervezettsége, és lelkesedése, hogy az elnöki tisztségért folyó harc mellett a többi elnyerhető poszt is kell támogatást kapjon a versenyben.

A konzervatívok nem akarnak semmit a véletlenre bízni, ezért már idén is komolyan ráfordultak a választási kampányra, és határozottan 2016 lebeg a szemük előtt célként. Havonta adtak ki elemzéseket az Obama kormányzat kiadásairól, kritizálták az elnöki lépéseket a bevándorlás terén, és hiányolták a hosszútávú elképzelések és terveket.

Daniel Horowitz a konzervatívok stratégája elmondta, hogy most, hogy a Republikánus Párt irányítja a Kongresszust, senki nem bújhat ki a felelősségre vonása alól, senki nem térhet ki a kérdéseik elől, és nagyon keményen számon fogják kérni az ígéreteket.

Trent Lott, a szenátus korábbi konzervatív vezetője kijelentette, hogy legfontosabb, hogy a Párt vezetői nagyon pontosan határozzák meg a kihívásokat, azonosítsák be a kérdéseket és legyen határozott, egyszerű és érthető válaszaik. A választási stratégia egyik alapja kell legyen az a hangulat és lendület, amit a félidei választásokon elértek. Az itt kiépült és sikeresen vizsgázott aktivista rendszer, mozgósító és szavazatmaximálási technikák lehetnek a 2016-os választás főbb pillérei.

Óvatosan kell a pártnak egyensúlyoznia az erőforrásaival. Természetesen a demokratákat kell legyőzniük majd 2016-ban, de az odavezető úton meg kell még küzdeniük a szélsőjobbal és a párt körül szerveződő, csak a leendő győzelemből hasznot akaró esetleges csoportokkal.

De mint mindig, a választás alapja most is a rendelkezésre álló pénzkeret lesz. Ez döntött el eddig szinte minden választást, és most sem lesz ez nagyon másként. És ebben hagyományosan a demokraták állnak jobban, így ezen a téren a republikánusoknak időben el kell kezdeniük a felkészülést. Reklámok a tévében és az utak mellett, rendezvények, kampányok és aktivisták ezreit kell a majd fizetni.

Tehát kell a republikánusoknak komoly jelölt, használható stratégia és rengeteg pénz a 2016-os megmérettetésekre. Ez azért nem kevés feladat.

Gotó: Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez