Cápa gyilkolt Nyugat-Ausztráliában

A hatóságok még keresik azt a fehér cápát, amelyik Nyugat-Ausztrália déli partjainál, Albany közelében támadott meg két tinédzsert, akik éppen szigonnyal halásztak. Az egyikük, a 17 éves Jay Muscat, a lábán sérült meg, olyan súlyosan, hogy már nem tudták megmenteni az életét. A másik fiatal, Matt Pullella szerencsésebb volt, túlélte a támadást.

Pullella Facebook posztjában írta le a történteket. Eszerint mikor a cápa felé fordult, lenyomta a torkán a szigonypuskáját és belelőtte a lándzsáját az állatba. Az áldozat elmondása szerint ez egy olyan élmény, amit senkinek se kíván, hogy át kelljen élnie. A tengeri ragadozó, mely minden valószínűség szerint egy nagy fehér cápa lehetett, 4-5 méter hosszú volt, és elképzelhető, hogy a kilőtt szigony jelenleg is a szájában van. A partot a cápa felkutatásának idejére lezárták.

A támadás a második hasonló eset volt december 15-e óta Ausztráliában. Legutóbb szintén egy tizenéves fiút harapott meg egy cápa úszás közben az észak-keleti partok közelében. Korábban, októberben egy szörföző vesztette el mind a két karjának egy részét, amikor két fehér cápa támadta meg a mostani tragédia közelében. Akkor a hatóságok elkapták az állatokat, és végeztek velük.

A cápák levadászásának korábbi módszere az volt, hogy hatalmas halászhorgokat szereltek a partok közelében kihelyezett bójákra, ezt azonban a kormány az állami környezetvédelmi ügynökség tiltakozásának hatására beszüntette. Évente körülbelül 75 cápatámadást jelentenek világszerte, azonban Ausztráliban egyáltalán nem számítanak ritkának. Szakértők szerint a gyakoriságuk növekedése az egyre népszerűbb vízi sportokkal is magyarázható. Bár a támadások száma nem alacsony, halálos kimenetellel Ausztráliában mindössze 194 eset végződött 1788 óta.
FFotó: Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez