3D térkép készül a Földről, hogy tudni lehessen, milyen volt a klímaváltozás előtt

A tudósok a jelenlegi állapotot lézerekkel rögzítik – mielőtt túl késő lenne.

A klímaváltozás átrajzolhatja a Földet: gleccserek tűnnek el, hatalmas erdőterületek égnek le, a tengerszint-emelkedés pedig szigeteket moshat el a felszínről. Egy új projekt szeretné megőrizni a jövőnek a bolygó jelenlegi állapotát 3D térkép formájában. Chris Fisher archeológus és Steve Leisz geográfus létrehozták a The Earth Archive nonprofit szervezetet, mely a Föld dokumentálásáért felel.

000ea6

A Colorado Állami Egyetem kutatói LiDAR-ral (Light Detection and Ranging) rögzítik majd a nagy felbontású térképet, ami egy aktív, lézeres távérzékelési módszer, azaz lézerszkennelés. Ehhez a magasból kell dolgozniuk, ahonnan olyan dolgokat is észrevehetnek majd, amiket másképpen nem látnának meg. Így a Föld rejtett kincseit is dokumentálhatják a 3D térképen. Korábban is nagy segítség volt a módszer a régészek munkájában, több elveszett ősi várost fedeztek fel így az erdőkkel borított területeken Afrikában és Dél-Amerikában, de Róma ókori útjait és még fel nem fedezett ősi épületeket is sikerült vele rögzíteni Kambodzsában – írja a The Guardian.

000ea1

A teljes Föld felszínének szkennelését Amazónia esőerdőivel kezdik, és azokkal a területekkel, folytatják, melyek leginkább veszélyben vannak a tengerszint-emelkedés miatt. Több évtizedig is eltarthat a munka, de megéri, hiszen így a jövő generációi megismerhetik majd, hogyan nézett ki a bolygó a klímaváltozás előtt. A projekt globális mérete miatt számos nehézségbe ütközhetnek, hiszen a rögzítéshez használt drónok és repülőgépek komoly fejtörést okozhatnak. Mivel minden országban engedélyhez kötik őket, így a hatóságok megtagadhatják a használatukat. Ez főként azokban az országokban merülhet fel valós veszélyként, ahol nyíltan pusztítják a védett területeket, nem törődve a klímaváltozással.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez