Kurd katonákat végzett ki az Iszlám Állam

Az Iszlám Állam (IÁ) újabb videót tett közzé, melyen három, tipikusan a Guantánamóban használt narancssárga overálba öltöztetett foglyot fejeznek le. Az áldozatok kurd hadifoglyok, akiket az iraki Szindzsár városában végeztek ki.

A megrázó jeleneteket tartalmazó propaganda videón egy szír öngyilkos merénylő is látható, aki egy kurd ellenőrzőpontnál robbantja fel magát egy teherautóban. Továbbá az Iszlám Állam katonái is feltűnnek, amint egy kiégett kurd tankkal pózolnak, a látszólag elhagyatott Szindzsárban. A Twitteren közzétett videó elején pedig magát a várost ábrázoló légifelvételeket mutatnak.

Ezekkel a felvételekkel egyértelműen azt akarja a szélsőséges szervezet propagálni, hogy az irányításuk alá vonták a stratégiailag fontos várost. Ennek ellenére a legutóbbi hírek arról számoltak be, hogy Szindzsár továbbra is az IÁ és a kurdok harcainak színtere, és egyik fél sem tudta azt teljesen irányítása alá vonni. A település mintegy 120 kilométerre fekszik Moszultól, az Iszlám Állam kezén lévő iraki várostól, és összeköttető kapocsként szolgál közte, és a terrorszervezet által felügyelt szír területek között.

Az IÁ már nyár óta heves offenzívákat folytat a kulcsfontosságú régióban. Az itt élő jazidik közül sokakat már kimenekítették, de még mindig vannak, akik a hegyekben húzták meg magukat. A kurd katonai erők, a pesmergák tisztjei szerint több sikeres akciójuk is volt az utóbbi időben Szindzsár térségében, aminek eredményeként a jazidik számára képesek voltak segélyszállítmányt biztosítani. Ha a kurdoknak sikerülne tartósan elszigetelni Moszult, lehetőség nyílna, hogy az Iszlám Államot minden irányból támadhassák egyidejűleg.

Fotó: Twitter

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez