Az Egyesült Arab Emírségek is betiltja a Mózesről készült filmet

Egyiptomhoz és Marokkóhoz hasonlóan az Egyesült Arab Emírségek filmszínházaiban sem lesz látható Ridley Scott legújabb filmje, az Exodus: Istenek és Királyok. Az Egyesült Államokban december 11-én debütált alkotás már az első hétvégéjén 24,1 millió dollár bevételt termelt, de az arab országokból számos kritika érte.

A Perzsa-öböl menti országban a vetítésre kerülő filmek engedélyeztetéséért felelős Nemzeti Média Tanács ma jelentette be döntését a betiltásról. Ezt azzal indokolta, hogy vallási és történelmi hibák szerepelnek a filmben, ezért nem áll módjukban zöld utat adni a bemutatásához. A mű a Christian Bale által alakított Mózes életét mutatja be, aki a fáraók uralkodása alatt álló Egyiptomból menekül el, és vezet ki onnan a viszontagságok elől több mint 600 000 rabszolgát.

Mózes karakterét nem csak a keresztények és a zsidók körében, de a muszlimoknál is igen nagy tisztelet övezi. Ugyanúgy prófétának tartják, mint Mohamedet. Ehhez kapcsolódóan a filmet övező aggályokról az illetékes hatóság igazgatója, Juma Obaid al-Leem nyilatkozott az AFP-nek. Azt mondta: a filmben Mózes mindössze úgy szerepel, mint a béke hirdetője, nem pedig úgy, mint egy próféta. Emellett maga a történetvezetés is meghazudtolja a szent könyvekben leírtakat. A tanács azt sem tudta elfogadni, hogy az isteni kinyilatkoztatást Mózes egy gyermeken keresztül kapta meg. Isten vagy a próféták ábrázolása eleve tabunak számít az iszlámban.

Leem hangsúlyozta, hogy vallási vagy történelmi témájú filmek esetén semmilyen torzítást nem engedhetnek meg, mert azzal megsértenék sokak vallási meggyőződését. Ragaszkodott viszont ahhoz, hogy országában nincs szigorú cenzúra, hiszen a filmek többségét engedélyezik, így abszolút normális, ha ezerből egy esetében korlátozással élnek.

Az Egyesült Arab Emírségek muszlim országnak számít, de a lakosság nagyobbik részét külföldiek teszik ki, akik közül több millióan más vallást gyakorolnak.

Fotó: Europress/Getty

(Visited 43 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez