Tüntetéssel zárja az óévet Moszkva

Több mint ezren gyűltek össze kedden este a Manézs téren, az orosz fővárosban, hogy támogassák a Navalnij testvéreket. A tüntetést pár óra alatt szervezték meg, miután tegnap délelőtt kihirdették a sikkasztással vádoltak ítéletét.

Az eredeti, január 15-i időpont helyett tegnap reggel kilenckor tudatta az egyik moszkvai bíróság, hogy Alekszej Navalnijt feltételesen, testvérét, Oleget pedig ténylegesen 3 és fél év szabadságvesztésre ítélik. Bár a vád sikkasztás, az ellenzéki Alekszej Navalnij korrupcióról szóló blogja lehet az igazi indíték.

A döntés után Alekszej azt nyilatkozta a bíróság előtt várakozó újságíróknak, hogy a testvérén keresztül akarják őt büntetni. Az ügyvédek pedig a fellebbezésre készülnek.

Ezek után kezdődött a tüntetés szervezése az interneten este hat órára. „Azért vagyunk itt, mert nem akarunk olyan országban élni, ahol kettős mércével mérnek. Navalnijt és a testvérét olyan dologért ítélik el, amit valószínűleg el sem követtek” – idézi az egyik tüntető diákot a The Moscow Times. Más jelenlévők viszont azt sem tudták, hogy éppen egy demonstráción vannak. Többen is csak a fokozott rendőri jelenlét okát akarták kideríteni, mások meg szó szerint a Télapóra számítottak.

Helyette maga a főszereplő indult el a Manézsra. Alekszej Navalnij fittyet hányva a házi őrizetre, metróra szállt, hogy a helyszínre érkezzen. Az útjáról készült képeket az internetre is feltette. A rendőrség azonban még a cél előtt feltartóztatta, és 137 tüntetővel együtt előállította.

Eredetileg január 15-re terveztek egy nagyszabású megmozdulást. Akkor egy nap alatt 12 ezren csatlakoztak a demonstrációt szervező Facebook csoporthoz. A hirtelen előrehozott ítélethirdetés, a közelgő újévi ünnepek és a -15 fok azonban csak 1.500 főt engedett a Manézsra, akik nemcsak a Navalnij testvérek mellett tüntettek. „Szabadságot! Putyin tolvaj! és Elég a hazugságokból!” jelszavakat is kiabálták.

Kép: Navalnij egyik támogatóját viszi el a helyszínről a rendőrség, 2014.12.30. Moszkva. (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez