Rituális gyilkosság áldozata lehetett egy albínó kislány

Tanzániában mind a mai napig sokan hisznek a fekete mágia erejében. Ezért újév előtt nagy a kereslet az albínók testrészeiből készült varázsfőzetek iránt, melyek az ősi babonák szerint gazdagságot, boldogságot, jólétet és szerencsét hoznak a tévhitben élő fogyasztók számára.

A tanzániai rendőrség négy férfit vett őrizetbe, köztük az eltűnt albínó kislány apját, akit azzal gyanúsítanak, hogy rituális gyilkossághoz adta el gyermekét egy helyi boszorkánydoktornak. A rendőrség nem zárja ki, hogy az apa tervelte ki a kislánya eltűnését. A gyermeket egy napja rabolták el fegyveresek az otthonából. A rendőrség azonban jelezte, hogy több szálon nyomoznak a rejtélyes eltűnés ügyében, és az sincs kizárva, hogy valamelyik szomszéd áll az emberrablás hátterében. Az eltűnt albínó kislányt azonban még nem sikerült megtalálni, és félő, hogy rituális gyilkosság áldozata lett.

A kelet-afrikai országban egyébként akasztással büntetik az albínók elleni erőszakot, miután az elmúlt években rengeteg nemzetközi kritika érte a kormányt az elszaporodott rituális gyilkosságok miatt. A 80-es évek óta azonban egyetlen egy kivégzést sem hajtottak végre Tanzániában. Ahol az ENSZ adatai szerint 2000 közepe óta legalább 74 albínót gyilkoltak meg, hogy a helyi boszorkánydoktorok varázsfőzeteket és talizmánokat készítsenek a testrészeikből. Nemzetközi civil szervezetek és emberi jogi aktivisták azonban jelezték, hogy az áldozatok valódi száma ennél jóval nagyobb lehet, mivel a rejtélyes eltűnések döntő többségét mind a mai napig nem sikerült kivizsgálni.

Komoly aggodalmakra ad okot, hogy 2015-ben választásokat tartanak Tanzániában, és ilyenkor jelentősen megnő az albínók ellen elkövetett gyilkosságok és csonkítások száma. További problémát jelent az is, hogy a boszorkánydoktorok nagy befolyással bírnak az országban, annak ellenére, hogy nemzetközi nyomásra nemrég betiltották ezt a mesterséget. Nevük elhallgatását kérő aktivisták korábban már többször is beszámoltak arról, hogy a boszorkánydoktorok befolyásos politikusok védelmét élvezik, akik a választások idején fekete mágiával akarják bebiztosítani győzelmüket. Neveket azonban nem mertek elárulni, de állítólag magas rangú kormányzati vezetők is részt vettek már albínók rituális meggyilkolásában.

A becslések szerint 270 ezer albínó él rettegésben Tanzániában, az életükért befolyásos emberek akár 75 ezer dollárt is hajlandóak kifizetni. A legkeresettebbek a kisgyerekek, akiket jóval könnyebb elfogni és nyom nélkül eltüntetni. Az ősi babonák szerint az albínókból készült főzetek és talizmánok szerencsét, gazdagságot és hosszú életet biztosítanak. Korábban olyan hírek is napvilágot láttak, miszerint az albínók testrészeit főként gyémántbányászok vásárolják meg, akik elsősorban gyermekujjakat vesznek a boszorkánydoktoroktól, hogy azok szerencsét hozzanak nekik a bányászat során. A tanzániai halászok az albínók haját fonják a halójukba a jobb fogás reményében, a kereskedők pedig albínó kezeket temetnek az üzletük bejárata elé, hogy több vevőjük legyen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez