Rakétatalálat ért egy szilveszteri afganisztáni esküvőt

Egy nappal a NATO erők kivonulása előtt súlyos rakétatámadás ért egy esküvőt Afganisztánban, a halottak száma legalább 28.

A déli Helmand tartományban elkövetett merényletben főleg nők és gyermekek vesztették életüket. A támadás egy katonai ellenőrzőpont környékén történt, miközben a vőlegény a menyasszonya érkezését várta. A helyi rendőrség azt vizsgálja, hogy az ellenőrzőpontnál volt-e lövöldözés a tálibokkal abban az időben, vagy a katonák lőtték-e ki a rakétát.

Helyi szokás szerint a halottakat egy napon belül el kell temetni, most azonban a nyomozás miatt nem tudnak eleget tenni ennek. A halottak száma 28, de az 51 sérültből több állapota is súlyos – írja a The Guardian.

Helmand tartomány az egyik legfontosabb pénzbevételi forrása a tálib harcosoknak, ugyanis a legtöbb mákültetvényük itt található. Fél évvel az amerikai katonák kivonulása után az afgán erők még mindig nehezen tudják ellenőrzésük alatt tartani a területet, mely továbbra is súlyos harcok helyszíne. Hivatalosan 2015. január 1-től, vagyis mától vonják ki a NATO katonákat az országból, így jelzésértékű is lehet a szilveszterkor elkövetett támadás.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez