Az Idióta Férfi Elmélete

A “leghülyébb” halálban elhunytaknak ítélik oda minden évben a Darwin-díjat, a kitüntettek pedig szinte kizárólag férfiak. Tudósok most megalkottak egy elméletet a jelenségről, mely az Idióta Férfi Elmélet nevet viseli.

A Male Idiot Theory (MIT), azaz Idióta Férfi Elmélete magyarázza meg, miért hajlamosak a férfiak a legfurcsább, legostobább módon meghalni. A meglehetősen morbid teóriát az 1994-ben, a kaliforniai Stanford Egyetemen létrehozott Darwin-díj “kitüntetettjeit” vizsgálva alkották meg.

A díjat évente osztják ki olyan személyeknek, akik különösen szokatlan és értelmetlen módon haltak meg. A terrorista, aki a saját levélbombáját nyitotta ki, a színesfémtolvaj, aki a lift drótkötelét elvágva zuhant a halálba a leghíresebb esetek a listán. Eddig 332 “kitüntetést” osztottak ki, ebből 14 “páros díj”, azaz egy férfi és egy nő kapta. Őket főleg kompromittáló pózban találták meg különböző helyekre beszorulva. A női kitüntetettek száma 36, ami eltörpül a 282 férfi mellett.

A Newcastle-i Egyetem kutatói szerint ez az általuk kidolgozott Idióta Férfi Elméletet támasztja alá. Az egyáltalán nem bonyolult elképzelés szerint a férfiak azért hajlamosabbak arra, hogy saját, oktalan halálukat a legmorbidabb módon előidézzék, mert “idióták”. Itt a szó mögötti jelentés a felelőtlen kockázatvállalást, a végeredmény teljes negligálását jelenti. Emellett a férfiak gyakrabban viselkednek veszélyesen, vagy, ahogy a kutató fogalmaznak, csinálnak hülyeséget. A szakértők szerint ebben közrejátszhat a díjazottak átlagosnál alacsonyabb intelligenciaszintje és az alkoholfogyasztás mértéke is. “A férfiak néha csak meg akarnak csinálni bizonyos dolgokat, anélkül, hogy mérlegelnének előtte” – összegezte Dennis Lendrem kutató az elmélet lényegét.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez