Berezeltek a katonák a Boko Haramtól Nigériában

A radikális iszlamista terrorista szervezet harcosai elfoglalták az egyik legfontosabb katonai támaszpontot Északkelet-Nigériában és még egy várost is sikerült az ellenőrzésük alá vonni. A katonák az első támadás után mindenüket hátrahagyva elmenekültek.

Borno állam szenátora megerősítette, hogy a Boko Haram elfoglalta a bagai támaszpontot, ahol a nemzetközi erők katonái állomásoztak. Szemtanúk és menekültek elmondták, hogy a lázadók átfogó offenzívát indítottak Baga ellen és nagy erőkkel rohamozták meg a várost, sokan meghaltak és megsebesültek. A Boko Haram fegyveresei emellett épületeket és otthonokat fosztottak ki, majd gyújtogatásokba kezdtek.

A városból elmenekült civilek többsége a szomszédos Csádban talált menedéket. A menekültek a BBC-nek elmondták, hogy a városban állomásozó katonák csak  nagyon rövid ideig álltak ellen, váratlanul érte őket  a Boko Haram átfogó akciója. Az első roham után  mindenüket hátrahagyva elmenekültek a városból és a támaszpontot is őrizetlenül hagyták. Az egyenruhások távozása után elszabadult a pokol és kitört a pánik.  A civilek jajveszékelve menekültek. Többségük a folyón át hagyta el a települést, míg mások nyugat felé vették az irányt. A lázadók azonban a legtöbb menekülési útvonalat elzárták. A menekülőket pedig üldözőbe vették.

A város jelenleg a Boko Haram ellenőrzése alatt áll,  teljesen elvágták a külvilágtól. A telekommunikációs hálózatok egyáltalán nem működnek, ezért senkivel sem sikerült kapcsolatba lépni Bagában. A városban történtekről egyedül a menekültek számoltak be. A hadsereg pedig még nem nyilatkozott a csúfos kudarcról.

Baga eleste és a hadsereg megfutamodása hatalmas felháborodást váltott ki az emberekben, Nigériában. Borno állam szenátora is megjegyezte, hogy a valami nincs rendjén és elfogathatatlannak tartja, hogy a katonák gyakorlatilag harc nélkül feladták a várost és a stratégiailag rendkívül fontos támaszpontjukat. Szerinte a katonák kötelessége az lett volna, hogy felvegyék a harcot és megvédjék a civileket a lázadók kegyetlenkedéseitől.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez