Rendkívül aggasztó a helyzet Észak-Maliban

Legalább hat nigeri békefenntartó sérült meg, amikor felrobbant egy út szélén elrejtett pokolgép. A robbanószerkezetet nagy valószínűséggel távirányítóval hozták működésbe ismeretlen elkövetők. Az ENSZ mali missziója (MINUSMA) azt közölte, hogy a három katona l súlyos sérüléseket szenvedett és Gaóba kellett őket szállítani, hogy megfelelő ellátásban részesüljenek. Az incidens az Asongót és Menakát összekötő főútvonalon történt.

A bamakói kormány elítélte a támadást és jelezte, mindent megtesz annak érdekében, hogy a „terroristákat megtalálják és felelősségre vonják”. Közben az ENSZ is komoly aggodalmának adott hangot. David Gressly az ENSZ mali missziójának vezetője pedig kijelentette, hogy a béketárgyalásokon résztvevő felek felelőssége, hogy betartassák a tűzszüneti megállapodást és megelőzzék a mostanihoz hasonló erőszakos bűncselekményeket, illetve támadásokat az országban. A térségben ugyanis rendkívül sokat romlott a biztonsági helyzet az utóbbi időkben. A békefenntartók ellen majdnem mindennaposak a támadások és merényletek. 2013 óta több mint 30 kéksisakos halt meg Észak-Maliban és csakneml 90-en serültek meg különböző támadásokban.

2015 első civil áldozata Aroudeyni Ag Hamatou polgármester, akit január 1-én támadtak meg ismeretlen fegyveresek Menaka és Anderboucane között. Olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy az orvosok nem tudtak már segíteni rajta.A rajtaütésben életét vesztette a polgármester fia is. A sofőrjük pedig súlyosan megsebesült, de az ő állapota stabil.

Észak-Malit két éve szabadították fel a francia csapatok a radikális iszlamisták uralma alól. A radikálisok azonban szépen lassan visszaszivárogtak a térségbe. A központi kormány gyakorlatilag tehetetlen és két éve folytat sikertelen béketárgyalásokat az északon élő tuaregekekkel, akik megosztottak a békefeltételekkel kapcsolatban. Komoly problémát jelent az is, hogy a békefenntartó misszió még nem érte el a teljes létszámát. A mali hadsereg pedig túlságosan is gyenge és alulképzett ahhoz, hogy kisegítse a kéksisakosokat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez