Bezárja oroszországi központját a Google

A szeptemberben életbelépő internet törvény és a rubelválság az oka az amerikai óriás kivonulásának. Akárhogy is, még a nagy orosz rivális, a Yandex szerint is negatívan befolyásolhatja az internet ipart a döntés.

Alekszej Lukackij, a Cisco Systems információs biztonsági szakértője szerint nem az orosz felhasználók személyes adatainak belföldi tárolására vonatkozó törvény, hanem az orosz gazdasági válság miatt vonul ki a Google. Egyszerűen jobban megéri külföldön tartani a fejlesztőit. A szeptemberi internet törvény közel sem vonatkozik minden társaságra, inkább csak az orosz hatóságokkal vonakodva együttműködőkre. Persze a Facebook és a Twitter mellett, a Google sem szívesen adja át kormányzati kérésre felhasználóik adatait.

A törvénnyel kapcsolatban három forgatókönyvet vázolt fel a szakértő a Russia Beyond the Headline hírportálnak. Először is a külföldi vállalatok Oroszországba telepíthetik szervereiket. Másodszor a rendelet életbelépése után döntenek annak komolyságáról. Vagy pedig egyszerűen kivonulnak az orosz piacról, ahogy ezt tette a Yahoo a hasonló vietnami törvény miatt.

Bár első ránézésre a Google döntése jól jöhet az orosz társaságoknak, a Yandex sajtóosztálya azonban a negatív hatásokra hívta fel a figyelmet. Függetlenül attól, kinek is dolgoznak a fejlesztők, minél többen vannak, az annál jobb az orosz IT szektornak.

A Google-on kívül mások is korlátozták már oroszországi tevékenységüket. A software fejlesztő Luxoft például már bezárta mérnöki központját, az Adobe bemutató irodája csökkentette tevékenységét, online értékesítési modellre váltott, akárcsak a Photoshop. A Microsoft pedig novemberben zárta be Moszkva közeli Skype irodáját.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez