Marokkói mozgolódás

Marokkó, Rabat – Ezrek vonultak az utcára hétvégén Marokkó számos nagyvárosában. A megmozdulásokat azután, és annak ellenére szervezték, hogy VI. Mohamed uralkodó bejelentette: alkotmányos reformokat vezetnek be hamarosan az országban.

Tüntetések volt Rabatban, Casablancában, Tangerben és Agadírban. A tüntetők a polgári jogok kiszélesítését, a korrupció felszámolását és a politikai foglyok szabadon engedését követelték. Casablancában több tucat tüntető megsérült, amikor a rendőrök nekimentek a tömegnek. Az al Dzsazíra hírcsatorna helyi forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy harmincan sebesültek meg, néhány demonstráló kritikus állapotban került kórházba.

A megmozdulásokon a nők kendővel eltakart arccal, a bebörtönzöttek fotóival a kezükben tüntetettek a politikai elítéltek szabadon engedésért. A foglyok legtöbbjét a 2003-as casablancai öngyilkos terrortámadás után tartóztatták le és ítéltek el. A marokkói hatóságok azóta számos rajtaütés hajtottak végre feltételezett szélsőséges iszlamista szervezetek ellen, és több ezer embert tartóztattak le. Ügyükben súlyos ítéletek születtek.

Mások, másutt korrupció ellenes szlogeneket skandáltak. Sokan azért vonultak ki, mert úgy gondolják, hogy a király nem váltotta be ígéreteit az alkotmányos reformokkal kapcsolatban, és csak húzza az időt. A tüntetők Abbas El Fassi miniszterelnök, Mohamed Mounir El-Majidi és Ali Himma (a király két személyes tanácsadója) távozását követelték a hatalomból.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez