A CIA beszivárgóitól tisztítaná meg sorait a bolíviai kormánypárt

A bolíviai kormánypárt, a Movimiento al Socialismo (MAS) vezetősége szerint a CIA belső ellentéteket szító elemeket szivárogtatott a baloldali parasztmozgalmak soraiba, akiktől rövid úton meg kell tisztítani a politikai formáció tömegbázisát.

A MAS vezetősége a bolíviai El Deber napilapnak megerősítette, hogy a márciusban esedékes helyhatósági választások előtt a párt felülvizsgálja majd számos aktivista tagságát, mivel felmerült a gyanúja annak, hogy a kormányt támogató parasztmozgalmak soraiba a CIA felforgató elemei szivároghattak be.

“A CIA a MAS sorai között is jelen van” – mondta Evo Morales, aki azt is kijelentette, hogy az észak-amerikai hírszerzés a kormánypárti társadalmi mozgalmak közötti ellentétek szításával gyengítené a bolíviai baloldalt.

Evo Morales államfő kijelentéseire reagálva Leonlida Zurita elmondta, hogy a bolíviai kormány információi szerint a jobboldali ellenzék a CIA segítségével több sikertelen államcsíny után most belülről próbálja bomlasztani a MAS tömegbázisát. Zurita szerint a helyhatósági választások előestéjén a CIA a parasztmozgalmakon keresztül kíván helyzetbe hozni egy MAS-on belüli ellenzéket. Zurita azt is elmondta, hogy a MAS vizsgálatot indít a gyanús párttagok ügyében, és az eredmények tükrében dönt majd azok esetleges felfüggesztéséről.

Bár a MAS alelnöke, Concepción Ortiz úgy nyilatkozott, hogy nem rendelkezik bizonyítékokkal a CIA felforgató műveleteiről, azt nem vonta kétségbe, hogy az ellenzék komoly erőfeszítéseket tesz az Evo Morales nevével fémjelzett reformfolyamatok, azaz a Proceso de Cambio megfékezésére.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez