Így fizetnek a nagy cégek Al Sharpton tiszteletes hallgatásáért

A feketék jogaiért harcoló harlemi Al Sharpton szervezetének százezer dollárokat fizettek nagy amerikai cégek: azért, hogy ne foglalkozzon velük – írja a New York Post.

A polgárjogi harcosként ismertté vált Al Sharpton tiszteletes évtizedek óta a feketék leghangosabb szószólójának számít, és neve biztosan ott van az amerikai sajtóban, amikor a feketék jogai sérülnek. Szervezetén, a National Action Networkön keresztül nagy befolyással rendelkezik. Ha valamiért nekimegy egy cégnek, az biztosan pénzben jól kifejezhető kárt szenvedhet. Azonban a New York Post cikke szerint van egy nagyon egyszerű módszer arra, hogy a vállalatok bebiztosítsák: Sharpton ne játssza ki ellenük a “rasszista kártyát”. Ez pedig a pénz. Amivel meg lehet vásárolni a hallgatását.

A Post írása szerint a Barack Obamával és Bill de Blasio New York-i polgármesterrel is jó kapcsolatot ápoló tiszteletes egyre több és több pénzt kér azért, hogy ne szólaljon fel egyes ügyekben, és ez jól jövedelmező bevételforrást jelent számára. A 60. születésnapja alkalmából rendezett adománygyűjtésen egymillió dollárt kapott szervezete, többek közt szakszervezetektől és olyan cégektől, mint az AT&T, a McDonald’s, a Verizon vagy a WalMart.

De ez már így megy több mint egy évtizede – írta a Post. A lap megemlítette, hogy 2003-ban Sharpton amiatt kezdte el támadni az American Hondát, hogy az nem vesz fel elég fekete munkást, és demonstrációkat is tartott a cég székházánál. Két hónappal később a vállalat elkezdte pénzelni a szervezetet, és a tiltakozások abbamaradtak. 1998-ban pedig Sharpton a Pepsi tanácsadója lett, évi 25 ezer dollárért, miután bojkottal fenyegette meg a céget, mert reklámjai nem megfelelően ábrázolták a feketéket.

Sharpton legutóbb a Sony Pictures vezetőjével, Amy Pascallal találkozott, miután a hacker-botrány után olyan e-mailek kerültek napvilágra, amelyekben Pascal rasszista megjegyzéseket tett Obamával kapcsolatban. A Post kérdésére Sharpton kijelentette: egyáltalán nem volt szó a megbeszélésen pénzről. De megegyeztek abban, hogy egy munkacsoportot alakítanak, a hollywoodi rasszizmusra koncentrálva.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez