Külföldről szervezték meg az elbukott gambiai puccskísérletet

A szenegáli hatóságok kiutasítanak egy száműzetésben élő gambiai ellenzéki vezetőt az országból, miután felkelésre szólította fel híveit Yahya Jammeh elnök ellen. Közben az amerikai igazságügyi minisztérium is jelezte, hogy két gambiai származású férfi ellen emelnek vádat, akiknek közük volt a december 30-i puccskísérlethez Banjulban. Az apró nyugat-afrikai országban továbbra is rendkívül feszült a helyzet. A fővárosban házról-házra kutatják át a várost a biztonsági erők emberei, hogy elfogják az elbukott akcióban résztvevőket.

A szenegáli hatóságok hivatalosan nem indokolták meg, hogy miért utasítják ki az országból Sheikh Sidia Bayo gambiai ellenzéki vezetőt, aki a Dakarban működő Gambiai Átmeneti Nemzeti Tanács feje. A száműzetésben élő ellenzéki politikus ügyvédje azt mondta: a hatóságoktól csupán azt a hivatalos értesítést kapták, hogy kliensének néhány órán belül el kell hagynia az országot. Az ügyvéd szerint Sheikh Sidia Bayo a gambiai mellett francia állampolgársággal is rendelkezik, ezért nagy valószínűséggel Franciaországba fog távozni. Az ellenzéki vezetőről tudni kell, hogy évek óta bírálja Yahya Jammeh gambiai elnököt, akit többször is kegyetlen diktátornak nevezett. Kiutasításának háttérében nagy valószínűséggel az áll, hogy a december 30-i gambiai puccskísérlet során feltöltött egy videóüzenetet a világhálóra, és abban felkelésre szólította fel híveit és a gambiai állampolgárokat, hogy megbuktassák az éppen külföldön tartózkodó elnököt.

Közben az amerikai hatóságok is jelezték: két gambiai származású kettős állampolgárt gyanúsítanak azzal, hogy közük volt a december 30-i puccskísérlethez. Az igazságügyi hatóságok közölték, hogy többoldalas dokumentumok kerültek a birtokukba, amelyekben részletesen szerepeltek a puccskísérlet tervei, és az államcsínyt követő átmeneti időszak menetrendje. Emellett térképeket és tervrajzokat is találták a dokumentumok között. Az egyik gyanúsított egy Texasban élő gambiai üzletember, aki a dokumentumok szerint átmeneti vezetője lett volna az apró nyugat-afrikai országnak, ha a puccsot sikerült volna véghezvinni

Gambiában a puccskísérlet óta továbbra is rendkívül feszült a helyzet. A fővárosban továbbra is katonák állomásoznak, akik ellenőrzőpontokat állítottak fel és átvették a kormányzati épületek védelmét. Helyi lakosok több hírügynökségnek is beszámoltak arról, hogy a biztonsági erők házról-házra kutatják át a várost, és a gyanús személyeket elszállítják. A legutóbbi információk szerint azonban néhány magas rangú katonatisztnek sikerült elmenekülnie az országból, miután kiderült, hogy részesei voltak az akciónak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez