Afrika legmodernebb gyermekkórháza épül Johannesburgban

A tervek szerint 2016-ban készül el az egészségügyi létesítmény, amelyet a legmodernebb orvosi eszközökkel és berendezésekkel fognak felszerelni. A kórházat a 2013-ban elhunyt Nelson Mandela volt dél-afrikai elnökről nevezték el.

A beruházás körülbelül 1 milliárd dél-afrikai randba kerül, amelynek egy részét a Nelson Mandela Alapítványba befolyó adományokból biztosítják, míg a fennmaradó 580 millió randot banki kölcsönökből fedezik. A dél-afrikai kormány pedig jelezte, hogy a működést és a fenntartást állami pénzből fogják megoldani.

A most épülő gyermekkórház körülbelül 200 beteg tartós befogadására lesz alkalmas. Emellett a legmodernebb egészségügyi berendezésekkel és műszerekkel fogják felszerelni. Vuyo Lutseke, a projekt vezetője elmondta, hogy a kórháznak önálló telekommunikációs rendszere is lesz, melyen keresztül az orvosok könnyebben tudnak majd tanácsokat és segítséget nyújtani más kórházak számára, ahol súlyosan beteg gyermekeket kezelnek. A rendszer nagy előnye, hogy támogatja a videó-összeköttetést is, ezért az orvosok az akár több száz kilométeres távolság ellenére is képesek lesznek pontos diagnózist felállítani a betegről. A kórház természetesen saját helikopterrel és leszállópályával is rendelkezik majd.

Az afrikai kontinens legfejeltebb országában hatalmas szükség van a gyermekkórházra, mivel az egész országban kizárólag egy olyan kórház működik, amely gyerekekkel foglalkozik. A fokvárosi Red Cross War Memorial Children’s Hospital azonban képtelen lefedni az egész országot, és segítséget nyújtani más kórházaknak a beteg gyermekek ellátása és kezelése terén. Rengeteg szülő ezért kénytelen külföldön kezeltetni beteg gyermekét, ami rengeteg pénzbe és időbe kerül. Afrikában jelenleg a fokvárosin kívül összesen három gyermekkórház működik. Ebből kettő Egyiptomban, míg egy Kenyában található. A dél-afrikai kormány és a Nelson Mandela Alapítvány azt reméli, hogy az új, johannesburgi kórházzal sikerül javítani a helyzeten.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez