A konyhakés, a bíróság és Putyin kritikusa

Levágta hatósági nyomkövető karkötőjét Alekszej Navalnij a konyhakéssel – terjed tegnap óta a kép az interneten. Valójában jogosan járt el Vlagyimir Putyin egyik legnagyobb kritikusa.

Az oroszországi korrupciós ügyeket feltáró blogjáról híres ellenzéki ügyvédet tavaly március óta tartotta házi őrizetben a hatóság. Sikkasztással vádolták őt és testvérét az Yves Rocher leányvállalatával kapcsolatban. Ítéletüket egy hete, december 30-án hirdette ki a moszkvai Zamoszkvoreckij Bíróság: Alekszejt felfüggesztett, Oleg Navalnijt pedig tényleges 3 és fél év szabadságvesztéssel, illetve 4,8 millió rubeles kártérítéssel büntették. Akkor Alekszej azt mondta: az ő ellenzéki blogja miatt büntetik a testvérét.

Azóta már kétszer is port vert Alekszej Navalnij házi őrizete. Még december 30-a estéjén az őt támogató tüntetésre tartva tartóztatta le a rendőrség. Tegnap pedig a nyomkövető karperecét  vágta le a konyhakéssel.

„Hülyeség ezzel dicsekedni, de én vagyok az egyetlen az orosz bíróságok történetében, aki az ítélethirdetés után is házi őrizetben van” – írta tegnap blogján Navalnij. Az orosz büntetés végrehajtási kódex 11. fejezete alapján ugyanis az ítélethirdetés törli a házi őrizetet. Erről Julia Petrova, a Zamoszkvoreckij Bíróság szóvivője is beszélt még a múlt héten, jelentette az Interfax hírügynökség.

Ebben az esetben miért nyilatkozta a Föderációs Büntetés Végrehajtási Szolgálat (FSIN) forrása az ITAR-TASSZ-nak, hogy a házi őrizet megsértését kivizsgáló jegyzőkönyv felvétele után a bíróság dönt a továbbiakról?

A hézagért valójában a bíróság a felelős. December 30-án ugyan kihirdették az ítéletet, de arról semmilyen hivatalos dokumentumot nem állítottak ki. Márpedig anélkül nem lehet hivatalosan hivatkozni a házi őrizet megszűnésére, és a fellebbezést sem tudják elindítani a Navalnij testvérek ügyvédei. Hogy mikor lesz kész a szükséges papír, az nem biztos, hogy csak idő kérdése.

Kép: Oleg és Alekszej Navalnij a Zamoszkvoreckij Bíróságon, 2014.12.30. (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez