Pszicho-szint ellenőrzés egy japán metróállomáson

Hogy érzi magát mentálisan? Mekkora az esélye annak, hogy ma bűncselekményt követ el? Ha 2112-őt írnánk, ahogy a Japánban most népszerű animében, a „Psycho-Pass-ban”, hamar választ kapnánk rá. A mentális állapotot, illetve a bűn-együtthatót a Szibilla rendszer olvassa le. Ha ön kicsit őrült, máris hívják a biztonságiakat. Japánban már telepítették a rendszert.

Az új „Psycho-Pass” film január 9-én jelenik meg, és fantasztikus reklámfogás kíséri. Senkinek nem kell várnia 2112-ig, hogy megtudhassa pszicho-szintjét, hiszen Tokió Sindzsuku állomásán már telepítették a rendszert. Ha a teszt alapján valakinek a mentális állapota kritikus, és a bűnözési együtthatója túl magas, akkor lehet, hogy megpróbálják kiiktatni. Persze, ez csak játék, a friss filmre hívják fel vele a figyelmet.

A kampány egy hétig, január 11-ig tart a Sindzsuku állomás metrósétányán. Ahova tizenhat, 60 colos kijelzőt telepítettek, mozgásérzékelőkkel és nagy felbontású kamerákkal. Amikor a képernyő elé állunk, a rendszer a Microsoft Kinetic V2 segítségével megjelenteti Psycho-Pass profilunkat, saját profilképünkkel és együtthatónkkal együtt. Persze,  csak idézőjelesen.

A rendszer kiszámolja az alany mentális állapotát és bűnözési-együtthatóját. Ha a leolvasott érték túl magas, egy ellenőr érkezik a helyszínre, aki megteszi a szükséges óvintézkedéseket. Legalábbis az anime sorozatban, melynek világában ilyen módszerrel érik el a lakosság biztonságát. Ebben a világban nem lehet elbújni. A Szibilla rendszer már akkor tudja, hogy ön bűncselekményre hajlamos, amikor még csak eszébe sem jutott, hogy tenni fog valami rosszat. Akik túl magas értéket kapnak, azokat ki is iktathatják.

A rendszer persze nem egészen így működik a valóságban, hiszen mindez csupán remek reklámfogás, és a játék csak véletlenszerűen állapít meg rólunk dolgokat. Mindenesetre az elgondolás elég érdekes, és biztos, hogy tovább növeli a film népszerűségét. De azért mindenki jobban teszi, ha Japánban nyugodt és kiegyensúlyozott módon közlekedik a metróállomásokon.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez