Legalizálná az alkoholárusítást egy kuvaiti képviselő

Kuvaitban 1964-ben tiltották be az alkohol árusítását és fogyasztását, de egy képviselő szerint el kellene törölni ezt a tiltást. A politikus azt nyilatkozta, hogy korábban a Perzsa-öböl menti monarchiában komoly hagyománya volt a szeszes italok fogyasztásának, és ő csak fel szeretné támasztani ezt a korábbi szokást.

Az alkoholfogyasztásnak nagy hagyománya van az országunkban. A kuvaiti társadalomban fontos szerepük volt a szeszes italoknak, ünnepekkor ilyeneket szolgáltunk fel a vendégeknek és a családtagoknak is” – nyilatkozta még decemberben Nabil al-Fadl kuvaiti parlamenti képviselő, aki most azzal vált hírhedté a régióban, hogy legalizálni akarja az alkoholfogyasztást a Perzsa-öböl menti monarchiában.

Szerinte ugyanis “álszent dolog” az alkoholt betiltó törvény, mivel az országban bárki hozzájuthat a szeszes italokhoz, ha nagyon szeretné. A Kuwait Timesnak azt mondta: ha legalizálnák a szeszes ital árusítását Kuvaitban, akkor abból jó sokat profitálna az állam is, hiszen adót és vámot vethetne ki rá. Ráadásul csökkenne a kábítószer-fogyasztás is, ami Fadl szerint az elmúlt évek egyik legsúlyosabb társadalmi problémájává vált.

Természetesen ilyen kijelentés nem maradhatott komoly felzúdulás nélkül az arab országban. A legenyhébb bírálatok egyszerűen “eretneknek” titulálták Fadlt. “Ez a kijelentés képviselőtársam tudatlanságát bizonyítja. Fadl nem képes betartani az iszlám vallás legalapvetőbb szabályát, amely tiltja az alkohol fogyasztását. Képviselőtársam sokkal fontosabbnak tartja a primitív hagyományok követését, mintsem azt, hogy igaz muszlim legyen” – kritizálta őt Szaúd al-Hiírji kuvaiti iszlamista képviselő. Egy másik honatya szerint Fadlt a kijelentéseivel “lejáratja a kuvaitiakat”, s ráadásul “átírja az ország történelmét” , mindenféle alaptalan hagyományt talál ki.

Nabil al-Fadl korántsem ismeretlen az országban, gyakran gerjeszt vitákat a parlamentben és a közéletben. Az alkohollal kapcsolatos megnyilvánulásai előtt enyhíteni akart a szigorú “koncertszabályokon”, amelyekkel tíz éve az iszlamista párt erősen megszabta, hogy milyen zenét lehet nyilvánosan előadni az országban. Ráadásul el akarta törölni azt a kuvaiti törvényt is, amely megtiltotta egy nem muszlimnak, hogy kuvaiti állampolgárságot vegyen fel (a lakosság majdnem kétharmada külföldi munkás). Emiatt is megkapta a magáét a képviselőtársaitól.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 7 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez