Feladta magát az Úr Ellenállási Hadseregének egyik vezetője

Az amerikai kommandósok által őrizetbe vett lázadó az vallja, hogy ő Dominic Ongwen a LRA egyik rettegett parancsnoka, akit a Nemzetközi Büntető Bíróság háborús és emberiség elleni bűncselekmények elkövetésével vádol.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője jelezte, hogy a lázadó a Közép-Afrikai Köztársaságban adta meg magát. A kihallgatása során pedig azt mondta, hogy ő Dominic Ongwen, aki a LRA egyik magas rangú parancsnokának és Joseph Kony jobb kezének számított. A lázadóvezér állítólag önszántából adta fel magát, miután „dezertált” a rettegett szélsőséges keresztény szektától, amely több mint 20 éve tartja rettegésben a civileket Ugandában és Közép-Afrikában. Az amerikaiak azonban jelezték, hogy szorosan együttműködnek a helyi hatóságokkal és az Afrikai Unió csapataival, hogy pontosan megállapítsák a lázadó személyazonosságát. A lázadót jelenleg Obóban tartják fogva.

Dominic Ongwen a LRA egyik parancsnoka, aki a rettegett Sinia brigádot vezette. Ez az alakulat követte el a legtöbb bűnt és kegyetlenséget a térségben. Működésük alatt több ezer ártatlan embert mészároltak le vagy csonkítottak meg. Emellett gyermekkatonákat toboroztak és fiatal lányokat raboltak el, akiket szexrabszolgaságba kényszerítettek.

Az Úr Ellenállási Hadseregét 2011-ben az Afrikai Unió hivatalosan is terrorszervezetté minősítette. Az amerikai vezetés három éve küldött kommandósokat a térségbe, hogy felszámolják a szervezetet és elfogják  parancsnokukat, Joseph Konyt, akit a Nemzetközi Büntető Bíróság kívántak állítani.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez