Harcok Szudán olajban gazdag Abyei régiójában

Szudán, Kartúm –  Arab nomádok és dél-szudáni törzsek csaptak össze Abyei közelében. Az olajban gazdag terület hova tartozása vitatott. Szudán, Kordofán tartományában vannak olyan területek, ahol az emberek még nem dönthettek arról, hogy Szudánhoz, vagy az új államhoz, Dél-Szudánhoz akarnak tartozni.

 

Összecsaptak a misseriyai arab nomádok és a Dinka Ngok törzs fegyveresei, az olajban gazdag Abyei régióban, ami Észak- és Dél-Szudán határán Kordofán tartományban helyezkedik el. A harcokban tízen vesztették életüket, köztük hét rendőr.

Abyei régió kormányzója, Deng Arop Kuol, aki a Dinka Ngok törzs tagja a Reutersnek azt mondta, hogy az arab nomádok egy csoportja megtámadta a dinkák lakta Todach települést. A kormányzó elmondta, hogy az arabokat a kartúmi vezetés támogatását élvező fegyveresek támogatták.

A misseriyai arabok egyik képviselője viszont a dél-szudáni hadsereget vádolta meg a harcok kitörése miatt. A nomád törzs vezetője elmondta, hogy a dél-szudániak ki akarták őket telepíteni a területről. A kartúmi és a dzsubai vezetés is tagadta, hogy támogatták volna a szemben álló feleket.

Kordofán tartomány két régiójában (déli és nyugati) a 2005-ös béke megállapodás alapján a dél-szudáni függetlenségi népszavazás után dönthetnek arról, hogy melyik országhoz akarnak tartozni.

A népszavazás megrendezése akadozik. Egyrészt mert nem tudnak dönteni a felek, hogy kiket delegáljanak a választási bizottságokba, másrészt pedig azért mert nem tisztázott, hogy végül ki jogosult a szavazásra. A Szudáni Népi Felszabadítási Mozgalom (SPLM) azzal vádolja Kartúmot, hogy folyamatosan telepíti be az arab nomádokat a területre.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez