Dakar: Halálos balesetet szenvedett a lengyel Hernik

A Dakar 2015 harmadik szakaszán holtan találták a KTM motorjával a versenyen első ízben induló lengyel Michal Herniket. 2005-óta a Dakar minden évben legalább egy halálos áldozatot követel.

A 39 éves pilóta holttestét az argentin San Juan és Chilecito közötti szakasz 206. kilométerénél találták meg,  a szervezők szerint azonban semmilyen jel nem mutatott arra, hogy a versenyző bukott volna motorjával. A lengyel férfit azonnal kórházba szállították, ám életét már nem tudták megmenteni. A baleset körülményeit továbbra is vizsgálják, a harmadik szakaszról nyilatkozva azonban néhány spanyol versenyző elmondta, hogy az a magas hőmérséklet, a kemény terep és az amúgy is kimerítő második nap után különösen nagy megpróbáltatást jelentett.

A Dakar nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója, Gregory Murac elmondta, hogy a lengyel pilótát a kijelölt útvonaltól 300 méterre, sisakja nélkül találták meg, halálának pontos okát pedig jelenleg is vizsgálják az argentin hatóságok. A szervezők együttérzésükről biztosították Hernik családját és csapattársait.

A krakkói származású Michal Hernik és két társának régi álma vált valóra a Dakaron való részvétellel. A három férfi évek óta tervezte a “nagy kalandot”, szponzorok után kajtattak, spóroltak, végül pedig Marokkóban, Maliban, Burkina Fasóban és Mauritániában gyakoroltak a versenyre, amelyen idén először vehettek részt. “Nem tudjuk mi vár ránk a futamon. Amatőrök vagyunk és számunka a táv teljesítése is szép eredményt jelentene. A titkos fegyverünk az a szoros barátság, amely hármunkat összeköt” – mondta Michal a Buenos Aires-i startnál.

A 36 Dakar  a lengyel pilóta halálával immár 24 versenyző életét követelte, és a közönség, a sajtó és a szervezők sorai közt összesen 60 áldozatot szedett. Különösen veszélyesnek bizonyult a futam a motorosok számára, hiszen 2005-óta egy ízben sem sikerült kivédeni a halálos baleseteket ebben a kategóriában.

A verseny állását tekintve egyébként Marc Coma egy percre faragta le hátrányát a mezőnyt vezető Joan Barreda mögött, míg négy keréken jelenleg Nasser Al Attiyah az első.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez