Az elnök nyugodtan alhat – a koronatanú halott

Szemét kiszúrták, nyelvét kivágták, nemi szervét levágták annak a 34 éves kenyai férfinek, aki fejbelőve úszott egy folyó felszínén. A hágai Nemzetközi Bíróságon tanúskodnia kellett volna Kenya alelnöke ellen.

Hágában a vád nemrég összeomlott Uhuru Kenyatta ellen, mert sok tanú eltűnt és mások nem vállalták a tanúskodást. A kormányzat nem működött együtt a hágai Nemzetközi Bírósággal. Uhuru Kenyatta elnök tehát nyugodtan alhat, de nem így az alelnök: William Ruto ellen továbbra is ugyanaz a vád, mint ami az elnök ellen volt. 2007-ben és 2008-ban törzsi zavargásokat szítottak a választások idején. A lepénzelt fegyveresek irtották az embereket: több mint 1100-an meghaltak és több mint 650 ezren menekülni kényszerültek.
Uhuru Kenyatta és William Rufo akkor veszített, a választáson később viszont nyertek. Egyiküknek sem hiányzott a hágai per. Emberjogi szervezetek azzal vádolták a kenyai kormányzatot, hogy elteszi láb alól a neki kényelmetlen tanúkat. Most Meshack Yebei megcsonkított holtteste megerősíti azokat az állításokat, hogy a kormány megpróbálja levadászni a neki kellemetlen tanúkat. A hatalom természetesen cáfol: az ügyészség máris közölte, hogy nyomozást indít az ügyben. Ruto alelnök ügyvédje szerint nem is a vád akarta beidézni a meggyilkolt tanút hanem a védelem. Hágában zavartan csak annyit mondtak: a tanú épp most nem szerepelt a listájukon, de védelmet ajánlottak neki.
Kenyában a hatalom korábban is kénye-kedve szerint gyilkolhatott, mert a vizsgálat mindig elakadt valahol. Ezért is kezdett hozzá a hágai Nemzetközi Bíróság ahhoz, hogy kivizsgálja a 2007-8-as vérengzések ügyét. Csakhogy nem számolt azzal: a tanúk Kenyában élnek. Vagy épp halnak, mint az a koronatanú, akit fejbe lőve találtak meg, a nemi szervét levágták, szemét kiszúrták, a nyelvét kivágták.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez