Alzheimer-kóros falu: 82 éves anya pelenkázza 3 középkorú gyermekét

La Bobera, vagyis bolondkór – így hívják Kolumbia egyik kis falujában az Alzheimer-kórt, mely ott a genetikai örökség miatt szinte mindenkit fenyeget. Van, aki már 32 éves korában feledékeny lesz, hogy azután pelenkázásra szoruljon.

Egy ritka genetikai örökség és a falun belüli házasodás oda vezetett a Kolumbia északi részén található Yarumal faluban, hogy az itt született embereknek 50 százalék esélyük van arra, hogy megkapják a szörnyű betegséget, amely az agy teljes leépülését idézi elő. Baszkföldről érkeztek ide az első telepesek, akik nagyon összetartottak a nehéz körülmények között az Andokban. Nem házasodtak másokkal évszázadokon át. A szomorú eredmény az Alzheimer: az ötezer lakosú falu minden lakója retteghet a félelmetes kórtól, melynek gyógymódja egyelőre nincs.

A faluban született dr. Lopera viszont bízik benne, hogy az átok, amely a falun ül, áldás lehet az orvostudomány számára. Az orvos rábeszélte az Alzheimer-kórban elhunytak rokonait: adják a halott agyvelejét az ő kutatócsoportjának. A rábeszélés nem volt könnyű a szigorúan vallásos faluban, de sokat segített, hogy Lopera doktor közülük való. Így most a kutatócsoport egyedülállóan nagy alzheimeres agygyűjteménnyel rendelkezik.

Mire jó ez? Arra, hogy gyógyszert kísérletezzenek ki az Alzheimer-kór ellen. “Mindig csak akkor kezdik el a betegséget kezelni, amikor már késő, amikor már megkezdődött a visszafordíthatatlan folyamat. A mi feladatunk viszont a megelőzés” – magyarázza dr. Lopera, aki ma már egy 100 millió dolláros kutatóprogram vezetője. A szponzorok amerikaiak és svájciak. A cél: megtalálni az Alzheimer-kór gyógyszerét. Hogy ez mikorra várható? A legkorábban 2020-ra – mondja Lopera doktor.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez