Milyen a “császári dekoltázs”?

A cenzorok szerint túlságosan merész. Az első kínai császárnő életét bemutató televíziós sorozatot levették programról, majd kijött az új verzió: ezen már csak fejük van a szereplőknek dekoltázsuk nincs.

Vu Cetien császárnő a hetedik században uralkodott a Mennyei Birodalomban. Milyen volt akkoriban a dekoltázs? Senki sem tudja biztosan, de egy televíziós sorozat alkotói úgy gondolták: valamit megmutathatnak a színésznők kebléből, hogy ébren tartsák az érdeklődést. A televíziós sorozat ugyanis kifejezetten hazafias célokat szolgált: Mao elnök szülőföldje, Hunan tartomány televíziója készítette a filmet, melyet a Nagy Kormányos születésnapján kezdtek bemutatni. Finoman jelezve a folyamatosságot a kínai császárok és a kommunista párt vezetői között.
Ám megfeledkeztek arról, hogy a mai “császár”, Hszi Csinping nemrég összehívta a filmes és televíziós alkotókat. Mire hívta fel a művész elvtársak figyelmét Kína első embere? Arra, hogy túl sok a képernyőn a negatív tartalom: az erőszak, a bűntény, a meztelenkedés. Ehelyett pozitív tartalmat kért az alkotóktól. És finoman meg is fenyegette őket: lehet tanulni a néptől. Vagyis vidékre lehet menni a központi színházakból, televíziókból és filmstúdiókból. Úgy mint Mao elnök idejében. Az idősebb művészek még emlékeznek ezekre az időkre…
A televíziós sorozat szerkesztői is gyorsan kapituláltak: szentül ígérték a cenzor elvtársaknak: nem lesznek kihívó dekoltázsok. A sas szemű cenzorok megnyugodtak és engedélyezték a folytatást. De nem gondoltak bele abba, hogy az internet korában élünk: a közösségi oldalakon mindenki rajtuk röhög. A nők pedig mozgalmat indítottak: merészen dekoltált fotókat tettek ki a társasági oldalakra mondván, hogy nincs mit szégyellniük. Itt tart most a dekoltázs vita Kínában, melyet a Mennyei Birodalom egyetlen császárnőjének ruhakivágása indított el, akiről persze senki sem tudja biztosan, hogy milyen is volt a dekoltázsa a hetedik században.

Fotó: wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez