Kivégzések Szomáliában

A radikális iszlamista lázadók kémkedés miatt négy embert végeztek ki Bardherében.

Az al Shabab által felállított iszlám bíróság golyó általi halálra ítélte a négy férfit, akiket az ítélethirdetés után Bardhere főterén végeztek ki a nyilvánosság előtt. Egy helyi lakos az AFP hírügynökségnek azt mondta, hogy több százan nézték végig a kivégzést, az áldozatok szemét bekötötték, majd a kivégzőosztag egyenként tarkón lőtte őket.

Az ítéletvégrehajtás után az al Shabab által felállított iszlám törvényszék egyik bírája azt mondta, hogy a négy férfi a CIA-nak, az etióp és a szomáliai központi kormánynak kémkedett. Az egyikük állítólag szorosan együttműködött az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséggel (CIA) egy al Shabab parancsnok megölésében. A bíró azonban azt nem árulta el, hogy melyik al Shabab parancsnok elleni merényletben vett részt a kivégzett férfi.     

Az amerikaiak ugyanis az utóbbi időkben két magas rangú al Shabab vezért is likvidáltak. Az egyikük Ahmed Abdi Godane volt, aki az al Shabab első számú vezetője volt. Vele még szeptemberben végeztek az amerikaiak egy légicsapás során. A második lázadóvezér Tahlil Abdishakur volt, az al Shabab hírszerzés főnöke, akit szintén hasonló körülmények között küldtek a másvilágra az amerikaiak. Abdishakur elleni támadást egyébként az amerikaiak nem sokkal azután hajtották végre, hogy az al Shabab egykori magas rangú vezetője, Zakariya Ahmed Ismail Hersi feladta magát a szomáliai központi kormánynak. Nem kizárt, hogy Abdishakur elleni merénylethez köze volt Hersinek, aki Godane halála után kegyvesztett lett az al Shababon belül.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez