Vészjósló jelek Burundiban

Meggyilkoltak három politikai aktivistát Burundiban, akik a kormányzó CNDD-FDD párt szimpatizánsai voltak. A gyilkosságot ismeretlen fegyveresek hajtották végre a tanzániai határ közelében található Gisuruban.

A támadókról csupán annyit tudni, hogy öten voltak, terepszínű katonai ruhát hordtak és AK-47-es gépfegyvereikkel gyilkoltak. A kormányzó párt szóvivője szerint a gyilkosságokat az ellenzékhez közel álló lázadók hajtották végre, akiknek az a céljuk, hogy destabilizálják az országot. Az apró közép-afrikai országban ugyanis hamarosan elnök és parlamenti választást fognak tartani, ezért rendkívül feszült a helyzet. Egy hete ráadásul heves harcok robbantak ki az ország észak-nyugati részén a hadsereg és a Kongói Demokratikus Köztársaságból átszivárgó lázadók között. A burundi hadsereg azt közölte, hogy a harcokban legalább 95 ember halt meg, de azt még nem tudták megállapítani, hogy pontosan melyik lázadószervezet harcosai támadtak rájuk.

A politikai feszültségek egyik oka Burundiban, hogy még mindig nem tudni ki lesz a kormányzó párt elnökjelöltje. Az ellenzéki szerint a nagy titkolózás hátterében az áll, hogy a CNDD-FDD alkotmánymódosításra készül, hogy lehetővé tegyék Pierre Nkurunziza elnök számára, hogy harmadszorra is versenybe szálljon az elnöki székért. Nkurunziza 2005 óta vezeti az országot és jelenleg második elnöki ciklusát tölti le. Az alkotmány pedig az elnök egyszeri újraválasztását teszi lehetővé. Nkurunziza elnök azonban még nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy indulna június 26-án esedékes sorsdöntő elnökválasztáson.

Politikai elemzők szerint az elnök esetleges indulása ismét káoszba sodorhatja az országot és veszélybe kerülne a 2005-ős béke megállapodás is, amely lezárta a több mint 10 évig tartó véres polgárháborút, amiben 300 ezer ember veszítette életét.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez