Ő Mia Khalifa, a halálosan megfenyegetett libanoni pornósztár

21 éves, diplomás, jól fizető munkája van, és sikeres abban. Nagyjából ilyen gyerekről álmodik minden szülő. Mia Khalifa (nem ez az igazi neve) libanoni szülei mégsem büszkék. A lányuk ugyanis pornósztár. És ez nem éppen álomkarrier a szülőföldjükön.

Mia ráadásul nem fapados pornócsillag: ő vezeti a múlt hét óta a népszerűségi listát a Pornhub.com-on, a világ 71. leglátogatottabb internetes oldalán. Naponta milliók látják az arcát. És nem csak azt.

A lány Bejrútban született, 10 éves volt, amikor a szülei az Egyesült Államokba költöztek. Ahol aztán Mia történész alapdiplomát szerzett az El Paso-i Texas Egyetemen. Most Miamiban él, távol a szülői háztól, miközben az ő korában az amerikaiak negyede még nem vágta el ezt a köldökzsinórt – írja a Nesweek.

Khalifa libanoni szülei számára a pornográfia nem elfogadható módja a megélhetésnek. De ez családi ügyből libanoni üggyé vált az elmúlt hetekben az interneten.

A lány azt mondja a Nesweek-nek: nem nagyon foglalkozik a libanoni politikával. Nem szeretné persze, ha Szíria vagy mondjuk Izrael bántaná az országot, de egyébként nem igazán érdekli az ilyesmi. De azért libanoni örökségét büszkén hirdeti a közösségi médiában. Bal karjára a libanoni himnusz kezdősorait tetováltatta, a jobbra pedig egy libanoni konzervatív keresztény párt jelképét. Édesapja ennek a támogatója. A 2012 októberi bejrúti bombatámadás után a csuklójára keresztet rajzoltatott. “Hogy megmutassam apámnak, az ő oldalán állok.”

Tetoválásai sokaknál kiverték a biztosítékot Libanonban. Bírálói szerint szégyent hoz az országra, amikor a nemzeti himnusszal a testén forgat. “Mintha lenne választásom. Ott születtem” – mondja erre.

Az alig 5 milliós Libanon a Közel-Kelet egyik legliberálisabb országa, és ott él a legtöbb vallási kisebbség is. De 1975-től 90-ig véres polgárháború dúlta, ennek utórezgéseit tükrözi a mai megosztott politikai színtér. 2013-14-ben tíz hónapig volt kormány nélkül az ország, mert a konzervatív és a liberális koalíciók nem tudtak dűlőre jutni egymással. Ma a szomszédos Szíriában folyó konfliktus aknázza alá a biztonságát, hatalmas menekültáradattal kell megküzdenie, és fegyveres erőinek 25 tagját tartják a fogságukban dzsihadisták.

Khalifa konzervatív szülei megtagadták lányukat a libanoni médiában. Senki nem beszél vele a családból. Azt mondja róluk, hogy rendkívül szigorúak, basáskodóak, konzervatívak. Nem csoda, hogy Amerikában a republikánusok szavazói lettek. Talán egy idő után mégis megbékéltek volna a karrierjével, ha az nem vert volna fel ekkora port Libanonban. Most rengeteget foglalkoznak vele a tengeren túl fogható bejrúti tévécsatornák. Nemzeti vita tárgya lett. “Mindenki, a másod-unokatestvéreimtől a szüleim baráti köréig tud róla. Ez nem olyan dolog, amit könnyű megbocsájtani” – mondja.

Bántja az, hogy mindennek kitette a rokonait. “Sárba tiportam a nevüket. Bűnösnek érzem magam, amiért belerángattam őket ebbe, de nem ez volt a szándékom.”

A Khalifa-jelenség tüzes vitákat kavart a libanoni médiában a pornóról és az internetről. Több bejrúti lap elítélően írt a lányról, aki erre azt válaszolta a Twitteren, ahol egyébként 78 ezer követője van: “Nincs a Közel-Keletnek nagyobb baja, mint hogy velem foglalkozzon? Mi lenne, ha találnátok inkább egy elnököt? Vagy megállítanátok az Iszlám Államot?”

De akadtak olyanok is, akik a védelmére keltek. Például a brit-libanoni szerző, Nasri Atallah. Ő így írt a Facebookon: “Az erkölcsi felháborodás Khalifa körül két okból is rossz. Először és mindenekelőtt nőként szabadságában áll azt csinálni a testével, amit csak akar. Másodszor, érző emberi lényként, egy fél világgal arrébb semmivel nem tartozik annak az országnak, amelyben véletlenül éppen megszületett. Különös értelmezés az, hogy libanoninak lenni hivatás és kötelezettség, és csak ezután jöhet a saját élet.”

De van, aki félúton foglal állást a kettő között. “Mia Khalifa nem bánt senkit. Ez az ő teste” – írja a libanoni blog, a Philaz. “De azt is meg kell mondanunk, hogy amit tesz, az nem liberalizmus, hanem támadás a szabadság ellen.”

Libanonban az internet, jóllehet lassú, hisz csak a fővárosban van 4G, meglehetősen szabad a Freedom House szerint. De a helyzet változhat. Szeptemberben a kormányzat arra utasította a szolgáltatókat, hogy blokkoljanak hat pornóoldalt a “társadalmi illem” érdekében. Khalifa szerint ennek is köze lehet ahhoz, hogy ő most reflektorfénybe került.  “Azt hiszem, ezért ostoroznak. Eszközként használnak.”

A legnagyobb gyűlölködők szerinte olyan libanoni férfiak, akik látták őt a filmjeiben. Gyakran életveszélyes fenyegetéseket is kap tőlük. A legtöbb támogatás pedig Egyiptomból érkezik a közösségi médián. Több kommentelő szerint Abu Bakra al-Bagdadi, az Iszlám Állam önjelölt kalifája miatt vette fel a lány a Khalifa nevet. “Kit fogadnátok el szívesebben kalifának (uralkodónak), Bagdadit vagy Miát? Én Mia Khalifát választanám” – írja egy bejrúti twitterező.

(A Newsweek és az AFP alapján.)

 

Fotó: Facebook

(Visited 66 times, 13 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez