“Ha megtámadjátok Moszult, leromboljuk Ninive falait!”

Ezt üzenték a kalifátus katonái Irak kormányának azt követően, hogy Bagdadban a hadügyminiszter közölte: küszöbön áll a kétmilliós Moszul felszabadítása. A várost az Iszlám Állam tavaly nyáron foglalta el, miután az iraki hadosztályok szétszaladtak…

A bibliai Ninive egykor a világ legnagyobb városa és az asszír birodalom fővárosa volt. A feljegyzések szerint fénykorát időszámításunk előtt 700 körül élte, ekkor a lakossága 150 ezer lehetett. Ma már maga a város rom, de 10 kilométer hosszú megerősített falai még állnak, és az asszír birodalom legfontosabb emlékei közé tartoznak. Részét képezik a világ kulturális örökségének.

Az asszír birodalom egészen az időszámításunk előtti 4500-ig vezethető vissza. Ma is élnek asszírok Irakban, a döntő többségük (95%) keresztény. Emiatt szálkát jelentenek a szélsőségesen szunnita Iszlám Állam szemében. Moszul múzeumaiból sok asszír műkincset elvittek – ismeretlen helyre. Vagy eladták, vagy felrobbantották az értékes tárgyakat, melyek a “hitetlen kultúra emlékei”.

Mindeközben a kétmilliós Moszulban hideg van, mert nincs normális fűtés. A piacokon alig lehet valamit kapni. A kereskedők többsége síita vagy keresztény volt. Ők menekülni kényszerültek, mint “hitetlenek”. Ahhoz, hogy valakit ne zaklassanak, arabnak és szunnita muzulmánnak kell lennie a Kalifátusban, ahol szigorúan betartatják a sariát. Nemrég egy eltévelyedett muzulmánt azért korbácsoltak meg, mert pornófilmet nézett. Manapság már ez is veszélyes foglalatosság a Kalifátusban, mely Irak és Szíria egyes részein vissza akarja állítani a középkort.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez